torsjö live

Lockar elever med sommarjobb och truckkort

Lockar elever med sommarjobb och truckkort

Garanterat sommarjobb och truckkort ska få fler elever till industritekniska programmet på Jacobsskolan när det startar på nytt hösten 2020. Foto: Lotta Persson

Elever som väljer industritekniska programmet på Jacobsskolan i Hässleholm nästa läsår får garanterat sommarjobb och truckkkort. Det berättar skolan och industriföretagen inom Teknikcollege i ett brev till alla vårdnadshavare och elever i årskurs nio. Syftet med satsningen är att locka fler elever till utbildningen som detta läsår har paus men startar igen hösten 2020.

I Teknikcollege samarbetar skolor och teknikföretag för att eleverna ska få en utbildning som gör dem anställningsbara direkt efter studenten samtidigt som företagen får sina rekryteringsbehov tillgodosedda.

Brevet hänvisar till näringslivsprognoser som säger att Skåne år 2025 kommer att sakna 4 520 gymnasieingenjörer och 2 260 andra industriutbildade på gymnasienivå.

– Det industritekniska yrket som förr ansågs smutsigt och tungt är idag annorlunda med ett högt säkerhetstänkande, teknisk kunskap och en god arbetsmiljö, står det.

Elever som väljer programmet och är i fas med utbildningen erbjuds tre veckors sommarjobb efter årskurs ett samt truckkort när de fyllt 18 år.

– Det finns ett stort behov av arbetskraft och industritekniskt kunnande framöver. Därför är det viktigt för branscherna att de blivande medarbetarna har rätt utbildning från början, säger Jonas Fischer, ordförande i Lokal styrgrupp för Teknikcollege i Hässleholm och vd för Automationsteknik.

I Teknikcollege ingår även el- och energiprogrammet på Jacobsskolan, teknikprogrammet, och teknikprogrammets fjärde år (TE4) på Hässleholms Tekniska skola samt flera utbildningar på Yrkeshögskolan syd.

Intresserade elever och vårdnadshavare kan få veta mer vid gymnasiemässan den 2 oktober i Qpoolen klockan 16.30-19.30 och vid Jacobsskolans öppet hus den 21 november klockan 17-19.30.

Läs mer här: https://teknikcollege.se/

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se