logga-ligg-tjock

Regnet stoppade inte klimatstrejken i Hässleholm

Regnet stoppade inte klimatstrejken i Hässleholm

Miljöstrejken hade inte något planerat program, men flera av deltagarna hade tillverkat egna plakat.

60 – 70 personer i alla åldrar var på plats när Hässleholms första större klimatstrejk inleddes i regn och rusk vid tolvtiden på fredagen.

– Det är bara att göra som Greta och ta på regnkappan, sa Jessica Andersson, en av dagens initiativtagare som själv, liksom ofta Greta Thunberg, var klädd i gul regnkappa.

Visst skydd mot regnet gick också att få intill stadshusets vägg där de flesta deltagarna samlades.

Hässleholm blev en del av fredagens globala storstrejk för klimatet. Enligt skolstrejkrörelsen Fridays for future, som startades av Greta Thunbergs för ett år sedan, planerades manifestationer på minst 122 orter i Sverige, denna gång med särskild uppmaning till vuxna att delta.

– Rädda vårt klimat! Rädda vårt klimat! Rädda vårt klimat!

Några av deltagarna skanderade spontana slagord. Något direkt program var inte planerat för den fyra timmar långa manifestationen i Hässleholm, men olika initiativ togs.

Per Gustavsson från Bjärnum, professionell sagoberättare och författare, trädde spontant fram och bad att få berätta en miljösaga, en indiansk folksaga.

Klimatstrejken vid stadshuset lockade många, trots ruskvädret. Per Gustavsson berättade en miljösaga.

Flera deltagare hade egna plakat med sig. Zelda Viklund, 17, hade skrivit “Science not silence” på sitt. Hon och Klara Lukic strejkade från Hässleholms tekniska skola. En av lärarna skrev ogiltig frånvaro medan den andra godkände klimatstrejk.

– Det finns ingen anledning att gå i skolan om vi inte har någon framtid. Om 11-12 år är det för sent, vi måste göra något nu, förklarade Zelda.

– Vi måste göra något nu, sa Zelda Viklund, som fixat plakatet och skolstrejkade tillsammans med Klara Lukic.

Klara sa att hon inte såg något annat sätt att påverka än att strejka.

– Vuxna kan påverka mer genom att rösta i val och de blir mer lyssnade på. Men vi kan inte vänta, sa hon.

De konstaterade att Greta Thunberg fått mycket kritik på internet, men också fått många att lyssna och till och med talat i FN.

– Kan hon så kan vi, sa Klara.

Jessica Andersson var nöjd med uppslutningen, men hoppades att det skulle komma ännu mer folk innan manifestationen avslutades klockan 16.

– Jag är jätteglad, men undrar varför inte lärare tar hit hela skolklasser. Det händer på andra ställen, sa hon.

Bland deltagarna syntes några politiker, bland andra Hans-Göran Hansson från Miljöpartiet och Magnus Åkeborn och Anita Petersson från Vänsterpartiet.

Jessica Andersson, med plakatet, tog initiativ till manifestationen tillsammans med Tora Carserud ( ej på bilden). Kerstin Qvant, till vänster, Malin Nilsson och vänsterpartisten Magnus Åkeborn var entusiastiska.

Magnus Åkeborn var med även förra fredagen, då han läst på Fridays for futures hemsida att det skulle bli manifestation i Hässleholm. Först befarade han att han skulle bli ensam. Sedan fick han syn på Jessica och därefter kom några till, totalt nio personer.

Magnus Åkeborn berättade att de flesta fackföreningar inte ville utlysa klimatstrejk.

– Syndikalisterna är det enda fack som sagt att det är ok för deras medlemmar att strejka idag. Övriga fack är positiva, men uppmanar medlemmarna att lösa det själva med ledighet, sa han.

Malin Nilsson berättade om nätverket Hållbara Hässleholm som vill uppmärksamma miljöfrågorna. På tisdag kväll inbjuder de till en samtalskväll med lokalpolitiker om hur de vill göra Hässleholm till en mer hållbar kommun. Mötet är i medborgarhuset vid Östergatan, i Paradiset, och föranmälan krävs.

Text och foto: Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se