Gruppen-3a-328x120

Jäv har bromsat sökandet efter ny plats för motorbana

Jäv har bromsat sökandet efter ny plats för motorbana

På grund av jäv lämnar miljö- och stadsbyggnadsnämnden över sökandet efter en ny placering av FMCK:s endurobana till kultur- och fritidsnämnden.

– Vi kan inte ha ha hand om både lokaliseringen och tillsynen, säger Kenny Hansson (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, vars arbetsutskott på onsdagen beslöt lägga ner ärendet.

Sedan det påbörjades i april har ingenting hänt. Men efter länsstyrelsens definitiva stopp för banan på Hovdala hoppas Henrik Samevik på kultur- och fritidsförvaltningen hitta en akut lösning tills en långsiktig placering är klar. Stefan Eriksson, ordförande i FMCK, befarar att verksamheten annars inte kan hålla igång under väntetiden.

I april beslöt miljö- och stadsbyggnadsnämnden både att återuppta försöken att hitta en långsiktig placering för motorbanan och att förlänga dispensen för banan på Hovdala till 2021. Dispensen överklagades och det är den som länsstyrelsen nu beslutat upphäva. Beslutet går att överklaga, men FMCK har ännu inte bestämt sig.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Kultur- och fritidsförvaltningen tar över sökandet efter en ny placering av FMCK:s endurobana. Foto: Urban Önell
Kenny Hansson (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Foto: Berit Önell

Kenny Hansson har tidigare varit engagerad i försöken att i första hand hjälpa föreningen att få vara kvar på Hovdala och i andra hand att hitta en annan placering. Nu verkar han vilja lämna över inte bara jakten på ny lokalisering för banan till kultur- och fritidsnämnden.

– Nu kanske det tar fart när länsstyrelsen fattat beslut. Om inte kultur- och fritidsnämnden överklagar, säger han vid onsdagens presskonferens.

Frågan är dock om en annan nämnd kan gå till domstol med ett beslut som tagits i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. I så fall blir det väl jäv även där?

– Jag håller med om det dilemmat, men det är inget vi har diskuterat, säger Henrik Samevik.

Henrik Samevik är ny handläggare och hoppas hitta en akut lösning för FMCK i väntan på en permanent motorbana.

Han beklagar länsstyrelsens beslut.

– Det vi hade hoppats på var att FMCK hade fått fortsätta att köra på Hovdala tills det fanns en långsiktig lösning, säger han.

Kultur- och fritidsförvaltningen skickade också ett yttrande till länsstyrelsen med vädjan om att klubben skulle få vara kvar på Hovdala i väntan på länsstyrelsens beslut.

Nu är situationen en annan.

– På sikt är det nog kört på Hovdala, säger Henrik Samevik.

Han vill istället fokusera på att hitta en annan lösning, som FMCK:s medlemmar blir nöjda med, så snabbt som möjligt.

– Det är där vi måste sätta in stöten, säger han.

Något formellt beslut om uppdraget är ännu inte fattat i kultur- och fritidsnämnden, men ett möte med FMCK har hållits och ytterligare ett planeras inom kort.

Henrik Samevik tycker att det är bra att kultur- och fritidsförvaltningen tar över.

– En av fördelarna med att lämna det till oss är att vi är mer vana att hjälpa föreningar. Hos miljö- och stadsbyggnad var det nog aldrig någon som fick uppdraget att jobba vidare och det blev stiltje ett antal månader. Däremot är vi inte experter på markbyten och liknande, säger han.

Stefan Eriksson fick beskedet om länsstyrelsens beslut sent på tisdagseftermiddagen och har inte riktigt hunnit smälta det.

– Vi har överklagat många gånger. Luften gick väl ur lite nu, jag vet inte om det finns någon möjlighet. Det är inte det vi ska hålla på med. Det stora problemet är att vi inte har någonstans att köra, säger han.

Sedan banan på Hovdala stängdes den 29 augusti har medlemmarna rest till andra banor för att träna. De närmaste finns i Malmö, Helsingborg och Olofström. Det blir långa resor och dessutom får föreningen betala för att låna banorna.

Stefan Eriksson känner sig lite besviken efter alla olika besked från kommunen. Föreningen har hamnat mitt emellan och kastats mellan hopp och förtvivlan.

– Vi har ju fått hoppfulla besked. Om det hade varit blankt nej till att vara kvar på Hovdala hade vi agerat annorlunda. Det här är ju det värsta att hamna i – ingen bana alls, säger han.

Han är positiv till att kultur- och fritidsförvaltningen tagit över och tycker att det är lite konstigt att de inte varit med tidigare.

– Det verkar vara rätt så bra engagemang där, säger han.

Men han befarar att klubben nu kommer att tvingas till ett avbrott under rätt lång tid. I bästa fall kan det ta mellan ett halvår och ett år efter att ett lämpligt område hittats tills banan kan tas i bruk.

– Vi kan inte hålla igång så länge utan egen bana. Risken är också att vi tappar medlemmar. Om träningen är i Malmö är det ingen mening att vara medlem i Hässleholm, säger Stefan Eriksson.

Föreningen har idag 238 medlemmar, varav många barn och ungdomar. Ansökan om att få arrangera SM på Hovdala nästa år har redan dragits tillbaka.

FMCK kommer att ha ett extra styrelsemöte inom de närmaste dagarna för att diskutera framtiden.

– Vi måste titta framåt, bakåt leder ingen vart, säger Stefan Eriksson.

Berit Önell

Läs mer:

2019-10-01 Länsstyrelsen sätter slutligt stopp för endurobanan på Hovdala

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se