logga-ligg-tjock

Pengar till underhåll av järnvägar slut efter storbranden i Hässleholm

Pengar till underhåll av järnvägar slut efter storbranden i Hässleholm

Branden påverkade hela spårområdet vid Hässleholms station under en vecka. Nu står det klart att kostnaderna drabbar övrigt järnvägsunderhåll. Foto: Berit Önell

Trafikverket stoppar underhållsarbeten på järnvägen för mer än 350 miljoner kronor eftersom pengarna är slut för i år. En av orsakerna är reparationerna efter den stora branden i godsmagasinet i Hässleholm. Det skriver Sydsvenskan.

Enligt Sydsvenskan orsakade branden i Hässleholm den 14 augusti samhällsekonomiska kostnader på 100-150 miljoner kronor i form av förlorade arbetstimmar för tiotusentals resenärer. Skånetrafikens ersättningstrafik kostade tio miljoner kronor. Trafikverket har lagt ut 30 miljoner kronor på material- och arbetskostnader för reparationer och ombyggnad av spårområdet.

– Ombyggnaden i Hässleholm är en av många oförutsedda utgifter som vi drabbats av i år. Vi har också haft stora utgifter för snöstormar och vinterröjning. Vi skjuter nu på ett antal underhållsåtgärder till ett sammanlagt värde av 350 miljoner kronor, säger Bengt Ohlsson, presschef på Trafikverket till tidningen.

Han säger också att Trafikverket har legat lite före i underhållsplanen och hoppas att man snart kommer i fas med budgeten.

Stoppet gäller järnvägsarbeten i hela landet. Först 2021 ökar Trafikverkets underhållsbudget.

Även indirekt kan flera pågående projekt påverkas, bland annat utbyggnaden av fyrspår mellan Lund och Malmö. När spårområdet i Hässleholm byggdes om lånade Trafikverket utrustning därifrån. Det var till stora delar begagnade reservdelar som nu kan behöva ersättas med dyrare nytillverkade. Men enligt Eva Oskarsson, kommunikationsansvarig för fyrspårsprojektet, ska bytesaffären inte påverka dess tidplan.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se