torsjö live

Skånsk rockmusiker i ny tecknad serie

Skånsk rockmusiker i ny tecknad serie

Anders Lord har skapat en tecknad serie där en ung skånsk rockmusiker spelar huvudrollen. Foto: Urban Önell

Med Biggs rockar fett debuterar socialsekreteraren och journalisten Anders Lord som serietecknare. Biggs är en ung kvinna, bosatt i Skåne. Hon drömmer om att kunna leva på att spela hårdrock. I serien får vi möjlighet att lära känna henne och det som är hennes liv. Vi får möta bandet hon spelar i, hennes familj och arbetskamrater.

En gång i veckan – på måndagar – planerar Anders att lägga ut en ny seriestripp på sin hemsida.

– När en ny är klar kommer jag att göra reklam för den på Facebook, berättar Anders. Det kommer att bli kul, och det här ett nytt sätt för mig att uttrycka mig på.

När Anders växte upp i Tyringe var han inte särskilt fascinerad av serier. Jo, Fantomen läste han, och serier han kom åt att läsa i dags- och kvällstidningar. Av någon anledning råkade han fastna för Tuffa Viktor, en figur som Anders personligen inte har många likheter med.

– Jag tror att det enda vi har gemensamt är att vi gillar fotboll, säger Anders.

Idén till att skapa en egen serie växte ändå fram när Anders upptäckte den engelska originalversionen av Tuffa Viktor, Andy Capp, som går att läsa på internet.

Biggs har det gemensamt med Tuffa Viktor att hon inte är särskilt slätstruken. Hon är har bestämda åsikter och är handlingskraftig vilket leder till att hon uppfattas som rebellisk. Därför hamnar hon ofta i konflikter, inte minst med gitarristen i bandet och sin storasyster som hon inte drar jämnt med.

Biggs är drygt 25 år gammal och har en sambo och en liten dotter. Hon bor i det fiktiva orten Bylilla som ligger exakt mitt i Skåne. Platsen finns på kartan, men byn som Anders placerat där finns bara i fantasin.

– Aktuella händelser kan dyka upp i serien, men det är inte det som huvudsakligen kommer att bygga upp den, säger Anders.

Första seriestrippen av Biggs rockar fett.

Kreativ och skapande har Anders alltid varit, och det på många sätt. Musik är ett stort intresse, som lett till att han har spelat in egna låtar. Han har arbetat som journalist och skrivit krönikor för Frilagt, men också romaner. På fritiden målar han, mest i akryl och han har visat upp sina verk bland annat under Konstrundan, på senare år främst genom konstnärsgillet IASE.

När han skapar sina seriestrippar arbetar Anders däremot i ett datorprogram, Illustrator. Till hösten kommer hans roman ut som också handlar om Biggs familj. Den utspelar sig delvis i en tidningsmiljö, på en lokaltidning i norra Skåne, och Biggs är tonåring och spelar snarast en biroll. Boken har fått titeln: Konsten att leva. Utan att säga hela sanningen.

– Jag skrev den redan för tio år sedan, berättar Anders.

Romanen ges ut i samarbete med Anders kompis Leif Börje Frid på Öraholma bok och skrivstudio.

Text och foto: Urban Önell

Biggs rockar fett hittar du här

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se