Gruppen-3a-328x120

Kommunens miljöpris till Emmaljunga barnvagnsfabrik

Kommunens miljöpris till Emmaljunga barnvagnsfabrik

Årets miljöpris går till Emmaljunga barnvagnsfabrik. Foto: Berit Önell

Emmaljunga barnvagnsfabrik får Hässleholms kommuns miljöpris 2019. Motiveringen är företagets stora satsningar på hållbarhet de senaste åren med bland annat tyger av återvunna PET-flaskor.

Företagets målsättning är att minst 50 procent av materialet i barnvagnarna som tillverkas ska vara återvunnet. I ECO-kollektionen som lanserades förra året finns yttertyger av återvunna PET-flaskor och återvinningsbara hjul. Fabriken har sedan 2013 inga utsläpp i vatten.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Emmaljungas barnvagnar har blivit alltmer miljövänliga de senaste åren. Foto: Pressbild

Emmaljunga barnvagnsfabrik har sedan 2013 fossilfri uppvärmning. På fabrikstaket finns 1 350 kvadratmeter solceller som ger 250 000 kW per år.

– Vi är väldigt glada och tacksamma för priset, hälsar företagets vd Christian Persson, som är på affärsresa, via Magda Appelberg i receptionen.

Kenny Hansson (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, ser företaget som en förebild.

– Årets miljöpris tilldelas Emmaljunga barnvagnsfabrik för deras aktiva hållbarhetsarbete. Det är fantastiskt att se hur näringslivet tar ledartröjan i arbetet med hållbarhetsfrågor som kombinerar lönsamhet med ett sunt miljötänk, säger han.

För inte så länge sedan förekom Emmaljunga barnvagnsfabrik av andra skäl i ärenden hos dåvarande miljönämnden. Våren och sommaren 2017 handlade det om nedgrävda tunnor med mera som hittats på en misstänkt deponi i anslutning till en av bolagets fastigheter. Rester av barnvagnar och tygbitar gjorde att miljönämnden kopplade dem till fabriken. Bolaget ansåg att det inte fanns några belägg för att deras verksamhet dumpat något avfall, men medgav att det inte är osannolikt att det kan ha skett historiskt. Inga spår efter allvarliga föroreningar hittades.

Miljöpriset delas ut vid Hässleholms galakväll den 22 november. Prissumman är på 20 000 kronor.

Övriga nominerade var Göinge slåttersällskap, en ideell förening som arbetar med att hålla ängar öppna och sprida kunskap till allmänheten, samt Nils Kristian Reppen, biodlare som placerar ut bisamhällen i många trädgårdar i Hässleholm och har ett stort intresse för ett hållbart samhälle. Genom miljöprojektet Adopt a bee kan intresserade köpa andelar i bikupor och på det sättet både gynna bina och få egen honung.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se