torsjö live vers2

Bjarne Öhrling uppsagd

Bjarne Öhrling uppsagd

Hässleholms kommun har sagt upp projektledare Bjarne Öhrling, initiativtagare till bland annat trädhuset och de arkitektritade vindskydden på Hovdalaområdet. Uppsägningen är en del i den pågående personalneddragningen på kommunledningsförvaltningen. Trots 40 års anställningstid i olika funktioner i kommunen erbjöds Bjarne Öhrling ingen annan tjänst.

– Hans tjänst har varit unik. Vår prioritet är inte att syssla med den typen av projekt längre, det har vi inte råd till, säger personalchef Marie Söderqvist.

60-årige Bjarne Öhrling har en uppsägningstid på ett år, men får 14 månadslöner i en särskild uppgörelse som gjordes den 18 oktober. Från och med årsskiftet är han arbetsbefriad.

– Den här typen av jobb är svårt att utföra på kontorstid. Bjarne har jobbat väldigt dedikerat och i många fall mycket mer än vad arbetsgivaren kunnat kräva, säger Marie Söderqvist som förklaring.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård
Bjarne Öhrling, projektledare på tillväxtavdelningen, är uppsagd. Foto: Berit Önell

Hon berättar att tjänsten som projektledare varit så speciell att den inte passat in vid indelningen i så kallade LAS-kretsar med personal som har jämförbara arbetsuppgifter. Därför var det inte någon med kortare anställningstid som fick sluta i hans ställe. Inte heller ledde den lagstadgade omplaceringsutredningen till att han kunde erbjudas omplacering på någon annan förvaltning i kommunen.

– Det finns väldigt få lediga jobb inom kommunen nu, säger Marie Söderqvist.

Bjarne Öhrling har en månadslön på 39 000 kronor och får därmed totalt 546 000 kronor i uppsägningslön. Han har företrädesrätt i nio månader efter uppsägningstiden om det kommer några vakanta tjänster inom hans kompetensområde.

Arbetsgivaren och facket är överens om den uppgörelse som gjorts.

Hittills i höst har sex personer inom kommunledningsförvaltningen blivit uppsagda. En personalminskning på 20 tjänster är förhandlad med fackförbunden. De närmaste veckorna förhandlas ytterligare neddragningar på avdelningen för arbetsmarknad och kompetens.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se