torsjö live

Kräver redovisning av dammhaveri

Kräver redovisning av dammhaveri

Länsstyrelsen ska kommande vecka kräva en redovisning från det kommunala bolaget Hibab om haveriet som höll på ett tömma Hammarmölledamm vid Hovdala förra helgen. Det säger Kristian Wennberg, tillförordnad chef för länsstyrelsens vattenenhet.

Frilagt berätttade i tisdags om haveriet i kraftverket som först då blivit känt och åtgärdat tack vare att allmänheten slagit larm. Orsaken till problemet var att ett kretskort som styr dammluckorna var trasigt. Luckorna kunde därför inte hållas stängda och vattnet från dammen forsade ut i ån. Både uppströms och nedströms dammen finns flera skyddsvärda djurarter, bland annat flodpärlmussla, tjockskalig målarmussla, flodkräfta och fiskarterna sandkrypare och grönling.

– Om en damm töms kan det absolut vara allvarligt. Det kan bli grumling nedströms och fiskar kan hackas ihjäl i turbinerna om det blir för stor utströmning, säger Kristian Wennberg.

Så här såg det ut i Hammarmölledamm vid lunchtid på lördagen då den låga vattennivån fick allmänheten att reagera. Vattnet lär ha hunnit sjunka mycket till innan felet lagades på tisdagen.

Kraftverket vid Hammarmölledamm arranderas av ett privat bolag, Ekstams Aqua-kraft, men det är ägaren Hibab som ska rapportera till länsstyrelsen om kraftverket får problem som kan påverkar miljön. Mindre störningar behöver inte redovisas.

– De är skyldiga att rapportera omedelbart, om det finns risk för skador. Om man inte själv kan bedöma riskerna bör man vara lite försiktig och hellre rapportera en gång för mycket, säger Kristian Wennberg.

I nuläget kan han själv inte heller riktigt bedöma hur illa haveriet vid Hammarmölledamm var.

Han förklarar att det generellt är större risker för djurlivet när vattnet fyller på igen.

– Det är inte bra med hastiga förändringar i vattennivåerna, men det ska rätt mycket till för att det ska bli en riktig flodvåg, säger han.

Borde de ansvariga ha något larmsystem?

– Jag kan inte kommentera det mer än allmänt. Men många små anläggningar har väldigt gamla turbiner och kraftverk och dålig ekonomi. Det finns alltid en risk att det händer sådana här saker. Men ofta bor ägaren intill och tittar då till ofta. Om ingen är där blir det extra sårbart, det kan vi konstatera, säger Kristian Wennberg.

Ekstams Aqua-kraft har adress i Broby.

Länsstyrelsen ska nu fråga Hibab vad som hänt. Men eftersom problemet nu är åtgärdat anser Kristian Wennberg att det kan vänta tills ordinarie personal kommer tillbaka på måndag.

– Vi hör av oss till dem i nästa vecka, säger han på torsdagen till Frilagt.

Berit Önell

Läs mer:

2019-11-12 Missade haveri som höll på att tömma Hammarmölledamm

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se