logga-ligg-tjock

Birk och Ronja vann inte Skånes arkitektpris

Birk och Ronja vann inte Skånes arkitektpris

Skånes arkitekturpris gick inte till Hovdala vandringscentrum och de uppmärksammade vindskydden, men kom på ”delad andraplats”. Foto: Ingemar Kristiansson

Hovdala vandringscentrum och Hässleholms kommun lyckades inte vinna Skånes arkitekturpris i år. Det var istället Shiitake, en bostadsrättsförening i Malmö som fick utmärkelsen.

Det var de uppseendeväckande vindskydden med speciell design – Birk och Ronja – som ledde fram till att Hässleholm förunnades en nominering. Projektledaren, kommunekologen Lars Erik Williams, är nöjd och glad, trots att Hovdala inte hamnade högst på prispallen.

– Absolut. Vi är stolta över att ha kommit så här långt, även om det hade varit ännu roligare att vinna. Det är jättestort bara att bli nominerad, det visar att det något värdefullt vi gör. Man kan säga att vi kom på delad andraplats, säger han.

Lars-Erik Williams var själv närvarande under prisutdelningen i Malmö där vinnaren presenterades. Han representerade Hässleholms kommun tillsammans med bland andra Bjarne Öhrling som också varit starkt drivande i projektet. Även Karin Hvid Rydell, arkitekten som ritat vindskydden, var på plats.

I ett pressmeddelande från Hässleholms kommun som skickades ut strax efter prisutdelningen står att läsa: ”Hovdala vandringscentrum har ett sammanhållet nätverk av arkitektoniska installationer, som förstärker landskapets själ och karaktär och kopplar ihop stad och landsbygd samt hela kommunen med Öresundsregionen.”

Pressmeddelandet från Hässleholms kommun berättar också om en ökad tillströmning av besökare till Hovdala, vilket förväntas gynna det lokala näringslivet.

Arkitekturpriset delas ut av Region Skåne i samarbete med Sveriges arkitekter Skåne. Fyra nominerade bidrag tävlade om att bli hedrade. Prissumman är 50 000 kronor.

Urban Önell

Läs Frilagts tidigare artikel om nomineringen av Hovdalas vandringscentrum:

Här kan du läsa mer om Skånes arkitekturpris och om de nominerade:
https://utveckling.skane.se/utlysningar-och-finansiering/priser-och-stipendier1/skanes-arkitekturpris1/

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se