Gruppen-3a-328x120

Frilagt behöver ditt stöd!

Frilagt behöver ditt stöd!

Berit Önell, ansvarig utgivare för Frilagt

Vi behöver hjälpas åt. Så är det på många områden i livet. I en levande demokrati går aktiva medborgare samman för att nå gemensamma mål. Frilagt är också ett resultat av mångas engagemang: journalister och andra som medverkar i tidningen, tipsare, aktivister i Gruppen för oberoende press som marknadsför tidningen och alla som bidrar ekonomiskt.

Tycker du att Frilagt behövs? Att våra granskningar av makten i Hässleholm är viktiga? Att vårt övriga material också är intressant? Då vill vi vädja till dig att bli stödprenumerant. Det är helt frivilligt, men det är väl rimligt att betala något, förslagsvis 50 kronor per månad, för en tidning man vill ha?

Efter ganska precis fyra och ett halvt år har Frilagt drygt 6 000 unika läsare i veckan. Vi är tacksamma för allt stöd, men fler av alla de läsare som uppskattar Frilagt måste bli stödprenumeranter om tidningen ska kunna fortsätta på sikt.

Hellre än att vädja om mer stöd för att överleva skulle vi vilja planera för att utöka och granska ännu mer.

Det finns också medier som hellre lägger tid och kraft på “hemma hos-reportage” om makthavare än att granska dem. Sådant kommer du aldrig att få se i Frilagt. Tack vare Frilagt har allmänheten istället fått veta att ett haveri i reningsverket tystats ner, att kommunen hemlighåller offentliga handlingar i sitt nya diariesystem, att en kommunal chef fått sparken efter konkurrerande bilaffärer, att radikal islamism fått fäste med mera.

Frilagt står för en oberoende granskande journalistik där politiker och andra makthavare inte kan lägga sig i innehållet, varken direkt eller indirekt. Vi vågar granska alla, dem som har mer makt tuffare än dem som har mindre makt. Ibland retar det den ene, ibland den andre. Det får vi räkna med.

Fri press behövs i högsta grad i Hässleholm efter den stora medieskandalen 2014 som ledde till att både ledande kommunpolitiker och tidningsledningen på Norra Skåne tilldelades Föreningen grävande journalisters skampris “Årets rullgardin”. Det som hände är väldokumenterat: ledande kommunpolitiker vände sig till tidningsstyrelsen för att få stopp på obekväma granskningar och fick gehör. Undertecknad omplacerades med omedelbar verkan till att skriva “snälla” artiklar och blev kort därefter uppsagd efter 27 års anställning. Kommunalråden fick kritik av JK för sitt sätt att uttrycka sig i insändare och mejl till tidningsledningen, men slapp påföljder. Hässleholmarna protesterade och demonstrerade för pressfrihet och Frilagt startade för att granskningarna skulle kunna fortsätta.

Frilagt behövs mer än någonsin. Våra artiklar är inte låsta, som många andra tidningars, eftersom vi vill att alla ska ha möjlighet att läsa. För att kunna fortsätta vårt viktiga demokratiska uppdrag i Hässleholm behöver vi fler hjälpande händer, stödprenumeranter och annonsörer.

Berit Önell
Ansvarig utgivare

Här kan du ge din stödprenumeration till Frilagt:
Bankgiro: 597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399

Du kan också stödja Frilagt och samtidigt marknadsföra tidningen genom att köpa våra klistermärken, 20 kronor för de stora och 10 kronor för de små. Mejla redaktion@frilagt.se

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se