torsjö live

Simhall i Hässleholm

Simhall i Hässleholm

INSÄNDARE. Håkan Månsson skriver i en insändare, i Norra Skåne den 21 november, att vi skall rusta upp de nuvarande simhallarna i kommunen och vänta med ett nybygge av simhall till 2030. Det första förslaget som presenterades för mig av tjänstemän från dåvarande fritidskontoret gjordes 1995. Då var det ombyggnad och utbyggnad av Qpoolen, som gällde. Sen har det i 24 år kommit fler förslag på både renoveringar och utbyggnad av Qpoolen och nybyggnationer bland annat på Garnisionen och Österås, men inget har blivit verklighet. Nu vill Håkan Månsson att vi skall lappa och laga de simhallar vi har, så att de håller cirka 11 år till. Vet han statusen på dessa bad och vad det kommer att kosta? Sen skriver han, att man inte skall satsa på att bygga en dyr anläggning med 50-metersbanor utan med många 25-metersbanor. Kanske uppdelade i två bassänger. Här har han tydligen heller ingen koll.

De senaste planerna i Hässleholm är att bygga en bassäng som är 25×25 meter, med ett par multibassänger med höj- och sänkbara bottnar, relaxavdelning samt ett familjebad med rutschkanor och en utebassäng. Detta skall då kosta 326 miljoner kronor. I Kristianstad skall man bygga en ny simhall med 2 st 25-metersbassänger, hoppbassäng, undervisningsbassäng, barnbassäng, familjebad med vattenrutschkana samt en del andra bassänger samt en relaxavdelning. Detta till en kostnad av 510 miljoner kronor.

Här kommer simhallar, som de senaste åren byggts med 50-metersbassänger och som kommer att byggas. Dessa är billigare än den simhall, som är planerad i Hässleholm och mycket billigare än den som skall byggas i Kristianstad med många 25-meters banor.

Munktellbadet i Eskilstuna invigdes våren 2016 till en kostnad av 295 miljoner kronor. Det innehåller en 50×25-metersbassäng med hopptorn och delbar genom en tvådelad bro. Flexibla terapibassänger för rehabilitering och simträning, varav en med höj- och sänkbar botten. Familjebad med rutschkana, klättervägg och bubbelpool. Gym och relaxavdelning med bastu, pooler och solterapi.

Järfällabadet i Järfälla invigdes i april 2018 till en kostnad av 245 milj. kr. Det innehåller en 50×25-metersbassäng med hopptorn och en höjbar vägg vid 25 meter. Det finns även ett äventyrsbad och rutschkanor och två multibassänger med höj- och sänkbar botten. Badhuset har även utrustas med ett stort gym och rehabanläggning.

Säffle simhall invigs i december 2019 till en kostnad av 217 miljoner kronor. Den innehåller en 50×25-metersbassäng med en höjbar vägg vid 25 meter, en multibassäng med höj- och sänkbar botten, relaxavdelning med bastu och varmpool samt en barnbassäng med rutschkana och grotta.

Nya Burlövsbadet i Burlöv beräknas vara klart i början av 2022 till en kostnad av 290 milj. kr. Det innehåller en 50×25-metersbassäng med en tvådelad bro samt en undervisningsbassäng, en multibassäng med höj- och sänkbar botten samt en barnbassäng. Det blir även lokaler för förening, personal och gym.

Alla dessa simhallar har byggts eller kommer att byggas av NCC. Alla uppgifter, som jag återger finns att hitta på internet.

Det är bra om man vet vad man pratar om och har alla fakta innan man skriver. Det är även så att alla dessa 50-metersbassänger är delbara, vilket ger många 25-metersbanor samt att man i en och samma bassäng kan kombinera 50-meters- och 25-metersbanor. Detta blir ett bra utnyttjande av bassängutrymmet.

Mikael Björklund

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se