Gruppen-3a-328x120

Modet uppe igen i Tyringe

Modet uppe igen i Tyringe

Efter tre veckors renoveringsarbete, förstärkning med flera hundra kilo järn och varsamma lyft av Jinerts starka kran lyser Lars-Åke Bloms skulptur Modet åter på sin plats vid stationen i Tyringe. Kommunens kultur- och fritidschef Anders Rosengren blir glatt överraskad när han får höra att det stormskadade konstverket redan är återställt. Vem som äger Modet och ska bekosta underhållet är dock fortfarande oklart.

Skulpturen Modet var på fredagen återställd efter stormskadorna och på plats vid stationen i Tyringe.
Konstnären Lars-Åke Blom vid invigningen av Modet i december 2017, med Margreth Segerstein (M), kulturnämndens dåvarande ordförande. Foto: Lotta Persson

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Konstnären Lars-Åke Bloms svävande kvinna med fjärisvingar som skiftar i färg blåste ner för en dryg månad sedan. Lars-Åke Blom befarade det värsta när hon låg kvar på marken ett tag på grund av att det dels var komplicerat med flytt och reparation och dels att ägarförhållandena var oklara. Tyringe byalag har skänkt konstverket till kommunen som betalat 87 000 av de 120 000 kronor som det kostade 2016, men slarvat bort gåvobrevet.

På fredagsmorgonen “testkördes” Modet. Lars Åke Blom var tacksam och glad för all uppmuntran han fått till att återställa skulpturen.

– Jag har fått hjälp av många personer men jag kan säga att det var Sven Jinert som räddade livet på mig. Genom att ställa upp med transport, lokal och mycket goda råd. Så tack alla ni goa människor som finns där ute, skrev han på Facebook.

Han har inte hört något från kommunen sedan Anders Rosengren i oktober sa till Frilagt att skulpturen måste räddas så fort som möjligt, sedan kan diskussionen om vem som ska betala fortsätta.

Kultur- och fritidschef Anders Rosengren. Foto: Berit Önell

Anders Rosengren har nu fått en ny kopia av gåvobrevet från Tyringe byalag. Det är daterat den 5 februari 2019 och undertecknat av byalagets ordförande Roger Ljungberg. Brevet säger tydligt att Tyringe byalag överlämnar skulpturen till kommunen och att det även upprättats ett nyttjanderättsavtal.

– Det är ingen som officiellt tagit emot gåvan, säger Anders Rosengren.

Hans efterforskningar är inte klara ännu eftersom han inte fått fram nyttjanderättsavtalet. Han vill också tala med fler inom kommunen om saken.

– Jag kommer att titta vidare på det och en del i det paketet är kostnaden. Målsättningen är att det ska bli klart inom en inte alltför avlägsen framtid, säger han.

Han är glad att skulpturen nu är på plats igen.

– Fantastiskt! Det gick mycket snabbare än jag trodde. Jag tycker att det var viktigt att konstverket kom upp. Med det säger jag inte att kommunen ska betala. Först gällde det att se till att konstverket inte låg kvar på marken, sedan har vi fått fram gåvobrevet. Nu behöver vi hitta de kompletta handlingarna och sedan behöver fler vara inblandade i diskussionen. Men det är ett konstverk som gör sig väldigt bra i Tyringe och som kommunen har bidragit till, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2019-10-21: Skulpturen Modet i Tyringe blåste ner Oklart ansvar har försenat reparation

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se