Gruppen-3a-328x120

Knivhugg mot bror inte mordförsök

Knivhugg mot bror inte mordförsök

Hässleholms tingsrätt dömer 43-åringen som knivhögg sin bror för grov misshandel istället för mordförsök. Foto: Berit Önell

Den 43-årige man som åtalats för försök till mord efter att i juni ha knivhuggit sin bror i en lägenhet i Hässleholm döms för grov misshandel. Hässleholms tingsrätt kommer fram till att 43-åringen inte hade någon avsikt att döda sin bror. Det var brodern som började slåss och ta stryptag innan 43-åringen försvarade sig med kniv, ett livsfarligt våld som inte kan tillåtas enligt nödvärnsrätten.

Straffet blir fängelse i ett år och tio månader.

Hässleholms tingsrätt konstaterar att händelseförloppet inte är helt klarlagt. Bröderna var båda alkoholpåverkade. De har minnesluckor och har lämnat sinsemellan oförenliga uppgifter om vad som utlöste bråket och vad som hände sedan. Ingen annan befann sig i lägenheten och vittnen som hörde skrik utanför kunde inte ge tillräckligt stöd åt varken den enes eller den andres uppgifter.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

43-åringen hävdade nödvärn och hans uppgifter ligger i huvudsak till grund för rättens bedömning. Han hade också skador som tydde på att han utsatts för strypgrepp så att han tappat medvetandet. Detta anses därmed bevisat, trots att det förnekades av brodern.

När 43-åringen kvicknat till tog han sig ut i köket och rev ut kökslådorna för att hitta något att försvara sig med mot brodern som gått efter honom. 43-åringen knivhögg brodern åtminstone nio gånger i bröstet och ryggen.

Skadorna blev inte livshotande, men kunde enligt sakkunniga ha blivit det om en infektion tillstött eller om huggen träffat något annorlunda så att vitala organ eller aortan träffats. Ett av huggen i ryggen var tolv centimeter djupt.

43-åringen kan enligt tingsrätten inte dömas för mordförsök, men inte heller frikännas på grund av nödvärn eftersom våldet var livsfarligt och inte försvarbart. Han tog inte heller hänsyn till att brodern hade vissa svårigheter att röra sig. Tingsrätten anser att det kunnat krävas av 43-åringen att han hindrade broderns angrepp på annan sätt än genom att använda kniv.

Dock står det klart att 43-åringen inte hade något uppsåt att döda. Han ringde också 112 direkt efter huggen och var mycket orolig för sin bror. Han döms därför inte för mordförsök utan för misshandel som är grov. Tingsrätten bedömer straffvärdet till två års fängelse, om det inte hade handlat om en nödvärnssituation. Nu stannar det istället på ett år och tio månader.

Brodern får 52 500 kronor i skadestånd, varav 40 000 kronor är ersättning för kränkning.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se