torsjö live vers2

Fem miljoner för insats vid skogsbranden i Hästveda

Fem miljoner för insats vid skogsbranden i Hästveda

Släckningsinsatsen vid den stora branden i skog och mossmark utanför Hästveda i april kostade över sju miljoner kronor. Kommunens räddningstjänst får ersättning från MSB med drygt fem miljoner. Foto: Berit Önell

Hässleholms kommun får drygt fem miljoner kronor i ersättning från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, för räddningsinsatsen vid den stora skogsbranden i Hästveda i april.

Räddningstjänsten hade ansökt om drygt sju miljoner kronor, enligt lagen om skydd mot olyckor, för räddningstjänstens kostnader vid branden som var den största skogsbranden i kommunens historia. När självrisken var avdragen återstod ett ersättningskrav på 5 105 111 kronor.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

MSB bedömer att en del av anspråket gäller kostnader som inte ska ersättas enligt lagen. Det gäller totalt cirka 70 000 kronor. Kommunen får därmed 5 039 555 kronor.

De kostnader som dras av är 31 163 kronor till ett vaktbolag, något som bedöms ha uppstått efter att själva räddningsinsatsen avslutats. Boende vid evakuering, som kommunen ansökt om 6 020 kronor för, är ett ansvar för kommunens socialtjänst. En kostnad på 1 072 kronor för telefonsamtal ska ingå i en schablonersättning för övergripande kostnader som kommunen fått ersättning för. En ökad kostnad för däck på 13 209 kronor godkänns inte heller i sin helhet utan enbart med 3 382 kronor, resterande gällde inte denna insats. Delar av en faktura från Försvarsmaktens verkstad ska täckas av schablonersättning för en bandvagn, därför görs avdrag med 16 825.

En del av kostnaderna ersätts istället av ett försäkringsbolag.

– Det var helt rätt bedömt av MSB, kommenterar Emma Nordwall, räddningschef i Hässleholms kommun.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se