torsjö live vers2

Ny bok om Farstorp skildrar hembygden

Ny bok om Farstorp skildrar hembygden

Lars Lindberg, till vänster, Bertil Nilsson och Staffan Andersson är upphovsmakarna bakom den sjätte boken i serien om Farstorp som släpps lagom till jul.

Den sjätte i raden av Farstorpsbilder har lämnat tryckpressen. På lördag släpps boken för försäljning i byns församlingshem. Även denna gång är det Lars Lindberg, Staffan Andersson och Bertil Nilsson som står för text och bild.

Utan Farstorpsbornas egen medverkan hade det inte varit möjligt att sätta samman en bok av det här slaget, med nostalgiska återblickar i hembygden.

– Vi måste tacka allmänheten, säger Lars Lindberg. Folk hör av sig till oss hela tiden. De frågar oss – när kommer nästa bok?

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Farstorpsbilder 6 har lämnat tryckpressen. Den före detta affären i byn avbildas på omslaget.

Gamla bilder och annan dokumentation från svunna tider är en guldgruva för författarna. De gläds åt att många förstår att sådant inte ska kastas utan bevaras för framtiden, exempelvis när någon ur den äldre generationen lämnar jordelivet. Bertil Nilssons bror, Lennart är också inkopplad i bokskrivandet. Han är som en levande uppslagsbok när det gäller människor som levt och verkat i bygden.

Författarna bakom Farstorpsbilder har redan tillgång till så mycket material att de kan utlova ännu en utgåva i serien, där den första kom redan 2006. Då var det Lars Lindberg själv som var initiativtagare, under åren har sedan Bertil Nilsson och Staffan Andersson anslutit sig. Lars Lindberg är inte bara författare utan också konstnär. En av hans akvareller pryder bokens omslag. Den avbildar den byggnad där kyrkbyns affär var belägen mellan 1919 och 1971. Författarna härstammar alla tre från socknen och känner sin bygd.

– En del av det här har vi själva upplevt, säger Staffan Andersson.

Han påtalar också att när man skriver om forna tider kan man inte berätta allt, man får ibland sammanfatta företeelser. Det har funnits originella människor i trakten som det är tveksamt om man bör nämna vid namn och som man inte kan porträttera hur som helst.

En dråplig historia med några berusade personer inblandade finns dock beskriven i boken. Cedervalls café var i mitten av 1900-talet en samlingsplats för många ungdomar. Därifrån brukade de också åka taxi till och från danser på Folkets park i Bjärnum, eftersom alkohol fanns med i bilden. Sista biten hem färdades ungdomarna i regel på cykel, med det fanns undantag. En kväll bestämde sig därför några i sällskapet att de skulle skämta med de alkoholpåverkade bilförarna. De upprättade något som skulle se ut att vara en poliskontroll…

Det var meningen att boken redan skulle varit klar förra året. Men annat kom emellan. Bertil Nilsson berättade att han hade en period då han var krasslig och fick återhämta sig på ett av kommunens korttidsboenden. Det gick dock alldeles utmärkt att skriva även där, om än på sängkanten. Misstanken uppstod att Bertil, som den journalist han är, var på plats för att wallraffa om tillståndet på vårdboendet, vilket alltså inte var fallet. Det var ju snarare Farstorpsboken Bertil hade i tankarna

Boksläppet i församlingshemmet äger rum på lördag mellan klockan 13 och 16. Sist det begav sig var för två år sedan. Då kom 150 personer, vilket innebar fullt hus. För den som inte har möjlighet att vara med vid releasefesten, går det att köpa Farstorpsbilder 6 på Sparbanken i Farstorp, på biblioteket i Bjärnum, eller på Hässleholms bokhandel.

Text och foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se