torsjö live vers2

Tre häktade för skottdramat på Ljungdala

Tre häktade för skottdramat på Ljungdala

På måndagen höll Hässleholms tingsrätt två häktningsförhandlingar som rörde skottdramat på Ljungdala den 12 december. En av de misstänkta häktades i sin frånvaro. Sedan den 26 december sitter ytterligare en man häktad i målet. Foto: Berit Önell

Tre män är nu häktade för inblandning i skottdramat på Ljungdala den 12 december då två män skadades. En av de misstänkta är dock ännu inte infångad utan häktad i sin frånvaro. Han är tidigare dömd för våldsbrott medan de andra är ostraffade.

En man i 20-årsåldern är nu huvudmisstänkt för mordförsök medan de andra två misstänks för medhjälp.

Den 20 december släpptes en man som suttit häktad i en vecka för medhjälp till mordförsök, men på den lägre misstankegraden skäligen misstänkt. Där räckte misstankarna inte till fortsatt häktning. Ytterligare tre män var anhållna strax efter händelsen, men släpptes på fri fot utan att begäras häktade.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Nu är tre andra män, samtliga bosatta i Hässleholm, på sannolika skäl misstänkta. Två är i 20-årsåldern och en i 35-årsåldern. Utredningen leds fortfarande av Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.

En av de yngre männen anhölls natten till den 23 december och häktades den 26 december, på annandag jul, av jourdomstolen. Han är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och grov misshandel, tillsammans och i samråd med andra, samt narkotikabrott. Åklagaren ville även ha honom häktad för grovt vapenbrott, men det godtog domstolen inte. Han häktades för att han inte ska kunna avvika eller försvåra utredningen. Åtal ska vara väckt senast den 9 januari.

Den andre greps natten till lördagen efter att ha varit anhållen i sin frånvaro sedan den 19 december. Han häktades vid en förhandling i Hässleholms tingsrätt på måndagen för att han inte ska kunna undanröja bevis eller på annat sätt förvåra utredningen och är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mordförsök och misshandel på Trebackalånggatan den 12 december. För hans del ska åtal vara väckt senast den 13 januari.

Mannen i 35-årsåldern anhölls i sin frånvaro på kvällen klockan 20.44 redan samma dag som skjutningen ägde rum, men har inte hittats ännu. Han är nu häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till försök till mord, tillsammans och i samråd med andra samt misshandel, tillsammans och i samråd med andra, samma dag som skjutningen.

Han förekommer under tio avsnitt i belastningsregistret och dömdes senast 2013 till fängelse för misshandel och hot mot tjänsteman. Domen avkunnades av hovrätten över östra Skåne och Blekinge efter att Helsingborgs tingsrätts dom överklagats. Mannen har tidigare också dömts för bland annat grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och narkotikasmuggling.

Skottdramat ägde rum på öppen gata den 12 december, mitt på eftermiddagen och nära flera förskolor. En man skadades allvarligt och en lindrigt.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se