Gruppen-3a-328x120

Färgstarka målningar från Tanzania

Färgstarka målningar från Tanzania

Målningarna från Tingatinga är färgglada och föreställer ofta afrikanska djur.

Den nya utställningen i kulturhuset i Hässleholm är färgsprakande. Tingatinga är en konstgenre från Tanzania med naivistiska målningar i klara och intensiva färger, ofta humoristiska. Imorgon, fredag den 17 januari, klockan 10 inviger förskolebarn från Hässleholms kommun utställningen.

Konstnärskollektivet i Tanzania fungerar både som en konstutbildning och ett sätt för konstnärerna att försörja sig.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kultur- och fritidsförvaltningen berättar i ett pressmeddelande om konstformen som skapades av den tanzaniske kontnären Edward Saidi Tingatinga i slutet på 1960-talet. Han började då måla med cykellack på masonitskivor. Målningarna har traditionellt gjorts med flera lager cykelfärg, vilket ger glänsande och mättade färger. Motivvalen är ofta afrikanska vilda djur och landskap.

Tingatinga dog 1972, men den konststil han gav upphov till har fortsatt att spridas inom Tanzania och andra delar av östafrika. De efterföljare som Tingatinga undervisat blev kärnan i det som idag är konstnärskollektivet TACS, Tingatinga Arts Cooperative Society i Dar es Salaam. Alla målningarna på utställningen kommer därifrån.

Utställningen visas till och med den 15 februari.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se