Gruppen-3a-328x120

Häktad efter tillslaget i Tyringe

Häktad efter tillslaget i Tyringe

En av de två personer som anhölls vid polisens insats mot företagslokaler i Tyringe i måndags häktades på torsdagen på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Polis och åklagare har hittills varit förtegna om utredningen som alltså handlar om både sprängmedel och narkotika. Större delen av häktningsförhandlingen hölls av utredningsskäl också bakom stängda dörrar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Större delen av häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Foto: Berit Önell

Den misstänkte Jimmy Vonsterner, företrädare för både Nyberg & Co AB och föreningen Svenska Film, vars lokaler spärrades av och genomsöktes av polisen, nekade till brotten och motsatte sig häktning innan dörrarna stängdes.

Företagsledaren anhölls i sin frånvaro redan på fredagseftermiddagen och greps vid sextiden på måndagsmorgonen när polisens Operation Rimfrost slog till. Han misstänks enligt häktningsframställan för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse i Skåne under 2019 och fram till den 17 januari i år. Det grova narkotikabrottet ska ha uppdagats i Tyringe på måndagsmorgonen, även det på sannolika skäl.

Vid häktningsförhandlingen ändrade åklagaren Ulla Karlbrink, Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, gärningsbeskrivningen och utelämnade exakt datum i januari. Misstanken om brottet förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse ska därmed gälla under 2019 samt under januari 2020. Åklagaren deltog i förhandlingen via videolänk.

Tingsrätten gick helt på hennes begäran och beslöt om häktning på sannolika skäl för båda brotten. Sannolik misstanke om grovt narkotikabrott innebär så kallad obligatorisk häktning eftersom straffet är minst två års fängelse. Dessutom instämde tingsrätten i att det fanns risk att den misstänkte på fri fot kan undanröja bevis eller på annat sätt försvåra sakens utredning. Åklagaren fick också tillstånd att besluta om restriktioner i den häktades kontakter med omvärlden.

Den andre man som anhölls släpptes på onsdagskvällen på fri fot. Om han fortfarande är misstänkt för något brott avslöjar inte Ulla Karlbrink.

– Jag uttalar mig inte om misstankarna, men det fanns inte skäl att ha honom frihetsberövad, säger hon till Frilagt.

Åtal ska vara väckt inom två veckor, senast den 6 februari.

Berit Önell

Läs mer:

2019-01-22 Inga praktikanter efter polisrazzian – Skatteskulder och grova brott

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se