Gruppen-3a-328x120

Inga praktikanter efter polisrazzian – Skatteskulder och grova brott

Inga praktikanter efter polisrazzian – Skatteskulder och grova brott

En del av personalen på Nybergs kunde börja jobba igen på onsdagen. Polisens tekniska undersökningar var klara och avspärrningarna hävda. Foto: Urban Önell

På onsdagen kunde en del av personalen hos Nybergs på Industrigatan i Tyringe komma tillbaka till jobbet efter polisens tillslag på måndagsmorgonen. Merparten av personalen, praktikanterna, fick dock gå hem igen. Företagets skatteskuld hos kronofogden ska stoppa alla anställningsstöd från Arbetsförmedlingen, men det var inte det besked de fick.

Även föreningen Svenska Films lokaler i närheten har varit avspärrade av polisen. Jimmy Vonsterner, idag företrädare för både Svenska Film och Nybergs, har tidigare dömts för bland annat medhjälp till grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Han hade näringsförbud när Nybergs startade i somras, men ingick då inte i styrelsen.

Polisen bekräftade på måndagen att tillslaget var en del av Operation Rimfrost som är polisens stora satsning mot organiserad brottslighet. Två personer anhölls som misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Både polis och åklagare har i övrigt varit mycket förtegna om insatsen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

De misstänkta var på onsdagseftermiddagen fortfarande anhållna, enligt åklagaren Ulla Karlbrink vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Senast klockan 12 på torsdagen måste hon antingen lämna in häktningsframställan till Hässleholms tingsrätt eller släppa dem på fri fot. Deras identitet är ännu inte offentlig.

Även Svenska Films lokaler på Municipalgatan har varit avspärrade. På onsdagen var det fullt i postlådan som föreningen delar med Nyberg & Co AB och South Swedish Studios. Foto: Lotta Persson

Avspärrningarna är nu hävda.

Nybergs verksamhet handlar främst om paketering, bland annat av godis. Många arbetslösa har fått sysselsättning på företaget via Arbetsförmedlingen eller kommunens arbetsmarknadsenhet, AME.

En av de anställda berättar att han och hans kollegor stoppades av polisen utanför arbetsplatsen strax före klockan åtta på måndagsmorgonen.

– Sedan kom det också ett sms från arbetsledningen att arbetet var inställt.

På tisdagskvällen kom ett sms om att han skulle arbeta som vanligt på onsdagen. Men det var förstås inte som vanligt efter att polisens tekniker gjort sitt.

– De hade vänt upp och ner på allt på arbetsplatsen. Det var en ordentlig kontroll, men vad de letat efter vet jag inte, säger den anställde.

Han berättar att det som sägs är att det kan handla om någon form av bomber för ljudeffekter till filminspelningar och kanske även filmvapen som det saknats tillstånd för.

– Filmrekvisita alltså, men jag vet inte, säger han.

När personalen samlats på onsdagsmorgonen fick de flesta besked att de inte fick jobba.

– De som är praktikanter fick inte vara där i detta skedet. Det var något om att deras avtal inte tillåter det. Jag tänkte att det berodde på det som hänt, säger den anställde till Frilagt.

Han uppskattar att cirka 20-25 av de cirka 80 i personalen fick vara kvar.

Han har inte hört något om skatteskulder, däremot att det var en del problem med försenade löner i höstas. Periodvis har det också varit arbetsbrist och en del av personalen har fått gå hem tillfälligt.

– Det var så stora planer här från början, men det känns inte så långsiktigt, säger han.

Just nu verkar det vara mycket att göra, men det som hände i måndags har lett till en annan osäkerhet hos personalen.

– Det är lite olustigt, säger den anställde.

Facket har informerat om att de inte ska drabbas ekonomiskt.

– Så länge de bara kan garantera vår säkerhet.

Verksamheten leds av platschefen Conny Jönsson. Styrelseordföranden, regissören och skådespelaren Jimmy Vonsterner har inte synts till sedan polisrazzian.

I somras berättade ledningen om sina planer för Swepartverktygs tidigare industrilokaler i Tyringe. 250 personer skulle få jobb, hoppades från vänster Conny Jönsson, Nyberg & Co, Jimmy von Sterner, Svenska Film, och Michel Cardoso Teixeira, South Sweden studios. Foto: Berit Önell

Skatteverket har nyligen lämnat Nybergs skatteskuld på 96 794 kronor till kronofogdemyndigheten för indrivning. Om den inte betalas senast i nästa vecka går kronofogden vidare med utredning och utmätning. Jimmy Vonsterner personligen har sedan tidigare en skuld hos kronofogden på 16 391 kronor. Tre poster gäller obetalda bilskatter, övriga är skulder till polismyndigheten för obetalda böter och avgifter till Brottsofferfonden.

Arbetsförmedlingen har i princip nolltolerans mot skatteskulder. Bidragen kan dras in med omedelbar verkan. Enligt reglerna får arbetsgivare eller anordnare som tar emot en arbetssökande i ett arbetsmarknadspolitiskt program eller en insats inte ha någon skatteskuld hos kronofogden, oavsett belopp, inte heller näringsförbud eller betalningsanmärkningar som inte är obetydliga. Det räcker med tre mindre betalningsanmärkningar under tolv månader eller en ensam på 13 000 kronor.

I höstas gjorde Arbetsförmedlingen en utredning om Nybergs lokaler och arbetsmiljö. Dan Ribbenborg, huvudskyddsombud i region syd, var med vid en inspektion på plats.

– Vi satte ett tak på hur många personer de fick ha och krav på förbättringar i lokalerna, berättar han.

Det ledde till att Arbetsförmedlingen tillfälligt stoppade placeringen av nya arbetssökande hos Nybergs.

Dan Ribbenborg betonar att praktikanter måste handledas.

– Frågan är vem som ska handleda, det ska helst vara någon som inte själv är anställd med bidrag. Det var en del diskussioner i media där man anklagade Arbetsförmedlingen för att hindra Nybergs från att växa, men vi pausade lite. Problemet var också att det inte bara var vi som placerade personer där utan även kommunen genom AME. Det blev lite svårt att få överblick. Om folk anställs med statligt stöd måste vi titta på arbetsmiljön. Företaget får dessutom ersättning för att handleda, säger han.

Kommunen vädjade också till Arbetsförmedlingen att skynda på placeringar av arbetssökande hos Nybergs efter att Jimmy Vonsterner hört av sig.

47-årige Jimmy Vonsterner förekommer under 25 avsnitt i belastningsregistret. De flesta domarna gäller olovlig körning, senast i januari 2017. Han har aldrig haft körkort för bil, enbart för motorcykel för länge sedan.

Han har genom åren dömts till några fängelsestraff, bland annat två år för penninghäleri 2011.

2016 dömdes han i Malmö tingsrätt för medhjälp till grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt skattebrott genom att som företrädare för två bolag tillhandahålla falska fakturor till ett tredje bolag som betalade dem, fick pengarna tillbaka och därmed kunde avlöna svart arbetskraft. Straffet blev skyddstillsyn med samhällstjänst 120 timmar, motsvarande fem månaders fängelse, och tre års näringsförbud.

Näringsförbudet gällde till och med den 5 juli 2019. Det gällde alltså när Nybergs startade sin verksamhet i Tyringe under våren, när Frilagt berättade om den i juni och även när Svenska Film startade under 2018. Den som har näringsförbud får inte starta eller leda företag och inte heller leda ideella föreningar med vinstintresse. Jimmy Vonsterner satt dock inte i Nybergs styrelse när han hade näringsförbud utan tillträdde först den 30 juli. Varken Svenska Film eller Nybergs deklarerade någon inkomst 2018.

Frilagt har förgäves sökt Conny Jönsson och Jimmy Vonsterner.

Berit Önell

Läs mer:

2019-06-18 250 nya jobb och unik filmstudio till Tyringe

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se