Gruppen-3a-328x120

Diktatorsfasoner är oacceptabla

Diktatorsfasoner är oacceptabla

Urban Önell

Den kinesiske ambassadören Gui Congyou försöker läxa upp svenska medier. Bland annat har han gått till angrepp mot SvT och Expressen. Diplomatisk är han minst av allt. Han rasar för att media inte förmedlar en tillräckligt positiv bild av Kina. Svenska journalister kommer kanske inte att få visum till hans hemland om de inte lyssnar. Vilka diktatorsfasoner!

Makthavares största fiende är ofta sanningen. Därför betraktar de fria medier som de inte förmår kontrollera som ett hot. I Kina har regimen den kontroll den vill ha, men den press- och yttrandefrihet som råder i västvärlden irriterar.

Den svenska regeringen har sagt ifrån, men frågan är om det hjälper? Det var nämligen inte första gången som ambassadören uppträtt ouppfostrat. Jag befarar att det enda språk som kineserna förstår är att ge honom respass. Regeringen måste sätta ner foten när ett av demokratins fundament ifrågasätts, säga ifrån så många gånger som det behövs.

USA:s president, Donald Trump, har visat sin omognad som ledare för en av världens största demokratier genom att skälla ut journalister för att deras rapportering inte faller honom i smaken. Hässleholmspolitiker har också lyckats skämma ut sig på detta område.

Tänk att det ska vara så svårt att förstå: Det är inte politikers sak att forma journalister så att de blir lydiga redskap i deras hand. De kan inte heller välja bort vissa reportrar eller deras närgångna frågor.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Jag har vid flera tillfällen reagerat på krönikor och ledartexter i lokaltidningen Norra Skåne som med stora ord har försvarat pressfriheten. Alltså den frihet som 2014 blev svårt skadeskjuten på just denna tidning. Inte med ett enda ord har dock den skandalen kommenterats av den nuvarande tidningsledningen. Varför mörkar man det uppenbara?

Texterna har varit skrivna av chefredaktören Carl-Johan Bauler och tidigare ledarskribenten, tillika centerpartisten, Yngve Sunesson. Den sistnämnde har även ett förflutet som chefredaktör på tidningen.

Tre gånger, har jag försökt få in insändare, där jag ställt frågan om de står för vad de skriver. Det har inte lyckats, men nu kan du läsa mitt senaste alster i Frilagt. Texten är något förkortad.

Jag tycker att antingen chefredaktören eller ledarskribenten ska kunna svara på varför Norra Skåne-skandalen inte längre får nämnas. Jag förväntar mig ett anständigt och rakryggat svar. Det kan väl inte vara så att Carl-Johan Bauler och Yngve Sunesson är rädda för någon makthavare, som i kulisserna äger inflytande över tidningen? Eventuella diktatorsfasoner i Hässleholm kan vi ju inte acceptera. Då får vi demokratiskt skolade medborgare säga ifrån på nytt – så många gånger som det behövs.

Urban Önell

Läs insändaren här:
Inget oberoende värt namnet

Glöm inte att bidra till Frilagts fortsatta arbete genom en frivillig stödprenumeration, förslagsvis på 50 kronor i månaden. Här kan du ge ditt bidrag:

Bankgiro: 597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se