torsjö live

Nu vilar ansvaret på Liberalerna

Nu vilar ansvaret på Liberalerna

INSÄNDARE. Olof Petersson redovisar argumenten för och mot riksrätt i Sverige /DN 2020-01-29/. Bakgrunden är Socialdemokraternas katastrofala tillbakagång. I senaste grundlagsförslag för hur Sverige ska styras har storleken och dominansen för Socialdemokraterna varit så stor, att frågan om riksrätt respektive om statschefens ställning som garant för Sverige i krig och fred varit icke-frågor.

I dag balanserar Socialdemokraterna på slak lina som återhållande kraft gentemot extrem konservatism. Det räckte inte – som föregående mandatperiod visade – att talmannen kunde ikläda sig vikarierande statschefs ställning. Regeringsbildningen blev ett ”spel” som rundade elementära parlamentariska regler och där lösningen av regeringskrisen inte kan beskrivas som en möjlig minoritetsregering.

Vad Liberalerna kan göra är att omgående lämna regeringen och söka nya bundsförvanter och därmed beröva SD mellanställningen och utslagsställningen i det demokratiska utövandet.

Tore Almer

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se