torsjö live

Inga stängda dörrar på rättegången om storbranden

Inga stängda dörrar på rättegången om storbranden

Branden orsakade emnorma skador på järnvägen och kontaktledningarna. Spridningsrisk fanns också till flera närliggande byggnader, bland annat Nettobutiken. Foto: Räddningstjänsten

När den fyra dagar långa rättegången on den stora branden i godsmagasinet inleddes på måndagen sa domaren nej till stängda dörrar. Torgny Dahlberg, försvarsadvokat för den 16-åriga flicka som misstänks ha orsakat branden genom att ha kastat en eller flera fimpar, begärde stängda dörrar av hänsyn till sin unga klient och den stora upmärksamheten kring målet.

– Intresset av insikt i den här processen väger över. Offentligheten är huvudprincipen, förklarade domaren Lena Berlin.

Fem ungdomar står åtalade för brott i samband med branden som orsakade tågstopp i nästan hela södra Sverige under cirka en vecka i augusti 2019. Uppskattningsvis 680 000 passagerare påverkades och skador för närmare 20 miljoner kronor uppstod.

Skadeståndsanspråken kommer att behandlas i separata tvistemål, förutom en självrisk på en skadad bil som avkrävs 16-åringen och hennes föräldrar.

Enligt åklagaren kastade 16-åringen fimparna när hon tillsammans med tre pojkar var inne i godsmagasinet strax före branden. De förstod att det började brinna, men ingen av dem slog larm.

Flickan har i förhör erkänt att hon kastat fimpar, men förnekat brott.

– Hon förnekar att hon orsakat branden och att hon varit oaktsam, säger Torgny Dahlberg när rättegången inleds.

Åklagaren Marie-Louise Holmberg har åtalat henne för i första hand grov allmänfarlig vårdslöshet, i andra hand underlåtenhet att avvärja allmän fara och olaga intrång.

Branden totalförstörde snabbt det gamla godsmagasinet vid Götagatan. Foto: Jonathan Önell

Flickan erkänner enbart olaga intrång. Även de tre pojkarna, 16, 17 och 21 år gamla, erkänner olaga intrång. De tog sig in i det låsta godsmagasinet genom att gå på järnvägsspåret där tågen förr körde in för att lasta av och på, och kröp under plåtdörrarna som gick att vika upp. Den femte åtalade, en 17-årig flicka, erkänner att hon dagen före branden tagit sig in på samma sätt, men förnekar brott och hävdar att hon inte hade något uppsåt. Ungdomarna brukade träffas i godsmagasinet och sitta och röka och prata uppe på bryggsektionerna från Finjasjön som kommunen förvarade där.

Alla utom den 17-åriga flickan är dessutom åtalade för ringa narkotikabrott.

Inför många åhörare redogör åklagaren under förmåndagsmiddagen för hela händelseförloppet via en presentation i bild och ljud. Hon spelar upp ett larmsamtal och visar bilder från övervakningskarmeror där fyra av ungdomarna tar sig in i godsmagasinet. Filmen från räddningsledarens kroppskamera visar omfattningen och allvaret i branden som skadade elen vid järnvägen så att det inledningsvis var livsfarligt för brandmännen att släcka vid spåren.

Tack vare övervakningskamerorna kunde de fem åtalade ungdomarna snabbt identifieras. Den inledande brottsrubriceringen grov mordbrand gav polisen möjlighet att avlyssna deras telefoner i flera veckor innan de greps i början på oktober.

Övervakningsfilmen visar hur ungdomarna klättrar ner på järnvägsspåret för att ta sig in i godsmagasinet före branden. Foto ur förundersökningen

Åklagaren spelar nu upp flera av samtalen där det tydligt framgår att alla vet att det var den 16-åriga flickan som orsakade branden.

– Säg det inte till någon. Alla kommer att bli indragna, säger 17-åringen till en tjejkompis.

Enligt utlåtandet från NFC, nationellt forensiskt centrum, var brandförloppet med tjock svart rök typiskt för bränder med cellplast som fanns i bryggans frigolitdelar. Brandorsaken kan ha varit en fimp som landade i skräp i mellanrummet mellan väggen och den två-tre meter höga stapeln av frigolit- och bryggdelar. Dock menar forensikern att det skulle vara troligare med en ännu kortare tid än den kvart som åklagaren bedömt från att fimpen kastades till att det tog fyr. Åklagaren har gjort bedömningen utifrån övervakningsbilderna som visar när ungdomarna gick in och ut.

Dagen före branden lekte någon med brandsläckarna i byggnaden. Mindre bitar av frigolit hade dragits ut på golvet, tänts på och släckts med hjälp av brandsläckarna.

Den 14 augusti tar sig ungdomarna in i magasinet klockan 16.48. Redan 17.04 kommer de ut.

– De ser att det börjar ryka mellan väggen och bryggdelarna och kan inte vara kvar. De vet att brandsläckarna är tömda, förklarar Marie-Louise Holmberg.

Den 17-åriga flckan kommer till platsen när de andra är på väg därifrån. Klockan är då 17.20. Tillsammans med den 16-årige pojken går hon fram och tittar in, men då ryker det rejält och de vänder om.

Klockan 17.34 visar övervakningsbilder att lågorna slår igenom taket på godsmagasinet.

Strax före lunch får rättegången plötsligt avbrytas. Tingsrättens ordningsvakt kommer in med raska steg och undrar varför överfallslarmet löst ut.

Domaren Lena Berlin vänder sig till den 16-åriga flickan som tydligen kommit åt knappen vid sin plats.

Har du tryckt på någon knapp?

Flickan svarar att hon inte visste vad det var för knapp.

– Du behöver inte trycka på alla knappar du ser, säger Lena Berlin innan hon uppmanar alla att lämna salen.

När ordningen är återställd fortsätter åklagaren med sin sakframställan. Under eftermiddagen hörs de misstänkta. Förhandlingen fortsätter under tisdagen med vittnesförhör. Två rättegångsdagar är planerade tisdag och torsdag nästa vecka.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se