Gruppen-3a-328x120

Smittorisk ställer in arrangemang i kulturhuset

Smittorisk ställer in arrangemang i kulturhuset

Kulturhuset i Hässleholm skulle egentligen inte ställa in några arrangemang på grund av coronaviruset om det inte kommer nya direktiv från myndigheter. Men efter att flera medverkande hört av sig begränsas nu ett arrangemang och ett par ställs in helt. Foto: Lotta Persson

Kulturhuset i Hässleholm ställer in flera arrangemang nästa vecka för att minska risken för spridning av coronaviruset. Det gäller Fredagshäng och Tekniklördag som utgår helt samt alla kringarrangemangen på temat Tåg i fokus på onsdag kväll. Författaren och globetrottern Per J Anderssons föreläsning ska dock genomföras.

Tåg i fokus var tänkt som en helkväll på temat tåg. Kommunens projektgrupp skulle berätta om planerna på höghastighetståg och nya stambanor, Hässleholms modelljärnvägsförening skulle visa delar av sin järnvägsmodell och Europa direkt skulle berätta om tågresor i Europa. Tanken var också att allmänheten under en timme skulle få möjlighet att ställa frågor till kommunens projektgrupp i kulturhusets foajé.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Författaren Per J Andersson kommer att föreläsa om tågresande på onsdag kväll. Men de planerade kringarrangemangen under kvällen ställs in för att minska risken för smittspridning. Foto: Johan Marklund

Det enda som blir kvar av det programmet är alltså föreläsningen av Per J Andersson klockan 19 i blå salongen. Han har grundat resetidningen Vagabond och är aktuell med boken Ta tåget som handlar om tågresande runt om i världen. I sin föreläsning tar han bland annat upp tågens utveckling genom historien, från bullrande fridstörare till klimatsmart alternativ. Han ger tips på vackra tågresor och spår hur folk kommer att åka på semester i framtiden.

Bibliotekarie Mia Dimblad förklarar att det egentligen är sagt att verksamheten i kulturhuset ska köra på så länge det inte kommer nya direktiv från myndigheter. Ingen av salongerna rymmer 500 personer så det är inte heller aktuellt att ställa in arrangemang på grund av förbudet mot sammankomster med så många deltagare.

– Men det är en del av de som skulle vara med på kringarrangemangen om tågen som hört av sig och varit lite oroliga både för egen och andras del. Då tyckte vi att det var lika bra att ställa in allt utom föresläsningen. Det blir lite mindre närkontakt om publiken sitter spridd i en sal än om folk står och minglar. Trafikverket har också redan gått ut med rätt mycket information om tågen, säger Mia Dimblad.

– Det kändes rätt bra när vi kommit fram till att vi skulle göra så här, säger bibliotekarie Mia Dimblad efter beslutet. Foto: Lotta Persson

Hon säger att Fredagshäng och Tekniklördag är arrangemang där deltagarna använder samma tekniska utrustning. VR, tv-spel, små robotar och annan ny teknik för alla åldrar skulle testas.

– Där lutar man sig kanske över samma tangentbord, så det blir en annan typ av interaktion, säger hon.

Teknik-fika om dejtingappar som är planerat på tisdag är också i riskzonen, men Mia Dimblad visste på fredagseftermiddagen inte hur det blir med det.

På torsdagen ställde biblioteket in sitt språkkafé.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se