torsjö live

Första skånska dödsfallet i viruset

Första skånska dödsfallet i viruset

En äldre kvinna som var smittad av coronaviruset avled på onsdagen på Skånes universitetssjukhus. Det var det första dödsfallet i covid-19 i Skåne.

Kvinna var i 80-årsåldern och hade underliggande sjukdom. Hon var allvarligt sjuk när hon kom till sjukhuset i förra veckan. Det berättar Region Skåne i ett pressmeddelande.

– Nu går våra tankar till den avlidnas familj och vänner, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i pressmeddelandet.

Av hänsyn till de närstående lämnar Region Skåne inte några ytterligare uppgifter om den avlidna kvinnan.

Man berättar inte vilket sjukhus kvinnan vårdades på. Skånes unviersitetssjukhus omfattar sjukhusen i både Lund och Malmö. I helgen uppmärksammades att två personer som senare bekräftades coronasmittade hade vårdats flera dagar utan att isoleras eller provtas på sjukhuset i Lund. Enligt onsdagens pressmeddelande provtogs dock den nu avlidna kvinnan i samband med inläggningen och det konstaterades då att hon var smittad av det nya coronaviruset.

– Vi vet att det är äldre och särskilt äldre med andra underliggande sjukdomar som blir allvarligast sjuka av covid-19. Det här är en sorglig påminnelse om hur viktigt det är att vi skyddar dessa grupper från att smittas, säger Eva Melander.

Pressmeddelandet avslutas med de vanliga råden till allmänheten om att tvätta händerna, hosta och nysa i armvecket, stanna hemma även vid lindrigare förkylningssymptom och vänta minst två dygn efter tillfrisknande före återgång till jobb eller skola. Personer över 70 års ålder uppmanas att försöka hålla sig hemma helt och hållet och be om hjälp med att handla och liknande.

Enligt Kvällsposten har totalt tio personer i Sverige nu dött av covid-19, fem av dessa i Stockholm.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se