torsjö live vers2

Coronaviruset ger färre rättegångar

Coronaviruset ger färre rättegångar

Hässleholms tingsrätt håller färre rättegångar den närmaste tiden på grund av coronaviruset. Foto: Urban Önell

Hässleholms tingsrätt håller färre rättegångar på grund av coronaviruset. Orsakerna är både sjukskriven personal, nämndemän som fyllt 70 och allmänhetens oro för smittspridning.

Liksom i många andra verksamheter är det nu fler i personalen på tingsrätten som stannar hemma på grund av lindriga förkylningsbesvär eller vård av snuviga barn. Dessutom är många av nämndemännen över 70 år och tillhör därmed en grupp som av Folkhälsomyndigheten uppmanas att undvika sociala kontakter och stanna hemma så mycket som möjligt.

Hässleholms tingsrätt kräver därför inte att nämndemännen ska tjänstgöra. Om de väljer att göra det på eget initiativ är de dock välkomna.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

– Vi har gått ut till våra nämndemän med att de ska tänka på sig själva i första hand, berättar Anna Maria Schuster, chefsadministratör på Hässleholms tingsrätt.

Enligt ett pressmeddelande från tingsrätten är det främst oron hos allmänheten som gör att färre mål än vanligt sätts ut till förhandling den närmaste tiden. Redan planerade förhandlingar ska i huvudsak inte ställas in, även om det blivit så i ett fåtal fall.

– Vi har dock bestämt att i allt väsentligt inte sätta ut andra mål än mål av förturskaraktär, skriver lagman Kristina Andersson i pressmeddelandet.

Dessa är bland annat häktningsförhandlingar, huvudförhandlingar med häktade, huvudförhandlingar i mål med ungdomar mellan 15 och 18 år, familjemål med interimistiska yrkanden, konkursmål, mål om kvarstad, beslag och kontaktförbud samt vissa så kallade domstolsärenden såsom förordnande av förvaltare och god man.

I de mål det går kommer förhör att ske via videolänk eller telefon. Alla studiebesök kommer att avbokas.

Denna ordning väntas bestå tills efter sommaren. Kommande mål sätts ut med start i mitten på augusti, vecka 34.

– Om läget förändras kommer tiden för utsättningar att ändras och det kan bli både ett tidigareläggande och ett senareläggande, skriver Kristina Andersson vars telefon på fredagen var avstängd tills vidare på grund av sjukdom.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se