torsjö live

Nya misstankar om medhjälp till ödeläggelse

Nya misstankar om medhjälp till ödeläggelse

Nya misstankar har tillkommit mot företagsledaren efter polisen tillslag i januari mot företaget Nyberg & Co och föreningen Svenska Film i Tyringe. Foto: Urban Önell

Företagsledaren på Nyberg och Co i Tyringe som häktades efter att polisens Operation Rimfrost slagit till i januari misstänks för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse i Malmö fram till den 15 oktober 2019. Både han och den andre tidigare företrädaren för företaget omhäktades på torsdagen av Hässleholms tingsrätt.

Åklagaren har fått ytterligare två veckor på sig för utredningen mot de två företagsledarna. Båda misstänks på sannolika skäl för grovt narkotikabrott. Styrelseordföranden och vd:n Jimmy Vonsterner, 47, är även på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse i Skåne under 2019.

Den 22-årige mannen avsade sig sitt uppdrag som suppleant i styrelsen för Nyberg & Co några dagar efter polisrazzian då en större mängd narkotika togs i beslag och två misstänkta greps. Vonsterner häktades medan den andre misstänkte då släpptes på fri fot. 22-åringen greps den 2 mars efter att ha varit anhållen i sin frånvaro under några dagar.

Kammaråklagare Ulla Karlbrink vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet är förtegen om utredningen.

– Jag kan inte säga något, mer än att jag behöver mer tid. En massa utredningsåtgärder pågår och ytterligare ett brott har tillkommit, säger hon.

Hon vet inte hur länge det kan dröja innan ett beslut i åtalsfrågan fattas.

– Men det kommer inte att bli färdigt på de här två veckorna, säger hon.

22-åringen medgav förlängd häktningstid och därför behövdes ingen förhandling angående honom. Vonsterner medverkade däremot i en förhandling via videolänk. Normalt hade han behövt närvara personligen eftersom han anklagades för ett nytt brott, men på grund av coronaviruset beslöt tingsrätten att använda videolänk.

Åtal ska enligt beslutet vara väckt den 2 april.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se