Gruppen-3a-328x120

Kommunen ska hjälpa företag överleva pandemin

Kommunen ska hjälpa företag överleva pandemin

Näringsidkarna kring Stortorget i Hässleholm påverkas, liksom företag i övriga delar av kommunen, kraftigt av effekterna av coronaviruset. Nu är hjälp på gång. Foto: Lotta Persson

Hässleholms kommun förbereder ett åtgärdspaket som ska hjälpa det lokala näringslivet att överleva coronaviruset. Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) hoppas kunna presentera det på måndag eller tisdag.

Bland förslagen finns att ge anstånd med avgifter, exempelvis för uteserveringar. Fastighetsägaren Viveka Wikborn har skrivit till kommunen om just det för att underlätta för sin hyresgäst, Danielas konditori vid Stortorget. Liksom många andra småföretagare har Daniela Zimbran redan drabbats hårt av vikande kundunderlag till följd av coronaviruset.

I coronavirusets spår minskar intäkterna hos många lokala företag, inte minst inom handeln. Människor uppmanas att undvika folksamlingar och inte trängas på kaféer och krogar, äldre rekommenderas att stanna hemma och inte gå och handla själva.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Lars Johnsson berättar att han på torsdagen hade en dialog om behovet av åtgärder med alla bolag och nämnder samt kommunalråden Lena Wallentheim (S) och Hanna Nilsson (SD. Det ledde till att kommundirektör Bengt-Arne Persson fick i uppdrag att ta fram ett underlag som kommunalråden ska prata vidare om på måndag. Han ska också titta på hur andra kommuner har gjort.

– Det kan bland annat handla om anstånd med avgifter. Om vi kan landa i något ska vi förankra det i de styrelser och nämnder som berörs. Då kan det presenteras antingen på måndag eller tisdag, säger Lars Johnsson som på fredagen var sjukskriven på grund av förkylningssymptom.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) hoppas att i början på veckan kunna presentera ett åtgärdspaket för att hjälpa näringslivet genom den kris som coronaviruset orsakat. Foto: Urban Önell

Han betonar att det är nämnderna och bolagen som måste fatta beslut om sina respektive verksamheter. Exempelvis är det tekniska nämnden som ansvarar för avgifter för uteserveringar på kommunal mark som Stortorget.

Lars Johnsson säger att åtgärder för att underlätta för företagen har diskuterats en tid, men att kommunen har haft mycket annat att ta tag i på grund av coronasmittan.

– Överst i prioritet är att hålla igång de kommunala verksamheter som måste hållas igång. Det här är en helt unik situation som vi aldrig stått inför förut. Det är en märklig tid, säger han.

Allra viktigast menar han är att omsorgen fungerar.

– Vi har haft ett stort tapp i bemanningen inom omsorgen. Vi får ta de utmaningarna först och det andra sedan, säger han.

Viveka Wikborn berättar att hon kände att hon ville hjälpa både Danielas konditori och andra småföretagare.

– Det är riktigt illa. Hur ska de klara sig? Jag har funderat på hur jag skulle kunna stötta och avlasta Daniela, säger hon.

Hon har förstått att konditoriet drabbats av avbeställningar på grund av inställda konferenser och möten. Dessutom kommer givetvis färre kunder in på konditoriet på grund av oron för smittspridning.

– Daniela öppnade i augusti förra året och har inte hunnit bygga upp någon buffert, säger Viveka Wikborn.

Konditoriet har för avsikt att snart öppna sin uteservering.

– För att underlätta för dem och hjälpa dem över denna, förhoppningsvis korta, svacka, vill jag be kommunen att undersöka möjligheterna att låta dem slippa alla kostnader i samband med uteserveringen såsom polistillstånd, hyra för torgplats och annat som kan tillkomma, skrev Viveka Wikborn i brevet till kommunen.

Hon hänvisade till att flera andra kommuner har slopat alla sådana avgifter i år och dessutom tidigarelagt premiären för uteserveringarna för att minska smittorisken. Hon hoppas därför att kommunen kommer att fatta ett snabbt och positivt beslut i frågan.

Viveka Wikborn har också skänkt presentkort från konditoriet till sina andra hyresgäster i samband med att hyresaviser skickades ut under den gångna veckan.

– Jag uppmanade dem att gärna handla lite extra, kanske köpa något till en god vän och skrev också att de kan ringa konditoriet och be dem hänga en påse på dörren om de inte vill gå ut eller är sjuka, berättar hon.

Daniela Zimbran är mycket tacksam för initiativet från hyresvärden.

– Hon är jättesnäll. Jag hoppas att vi får lite hjälp, säger hon till Frilagt.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se