torsjö live

Sommarjobb för ungdomar minskar arbetslösheten

Sommarjobb för ungdomar minskar arbetslösheten

Som ett led i att minska Hässleholms kommuns ungdomsarbetslöshet fortsätter även i år satsningen på feriearbeten för unga personer under 18 år. Anställningarna kommer att erbjudas under sommarmånaderna, och i flera av kommunens verksamheter. Genom ett nytt koncept, som delvis finansieras av Region Skåne och Stiftelsen Ruth finns i år dessutom möjligheten att prova på att driva eget företag. Genom dessa åtgärder hoppas Hässleholms kommun inspirera ungdomarna till framtida studier, men även väcka ett intresse för att jobba inom kommunal verksamhet.

Hässleholms kommun vill medverka till att ge ungdomar en chans att få in en fot i arbetslivet. Det gör de genom att bland annat ge ungdomar under 18 år feriearbeten någonstans inom kommunens verksamheter, som till exempel barnomsorg och vaktmästeri.

Kommunens feriejobb ger ungdomar möjlighet att prova på arbetslivet. Bänktvätt med klart åvatten i Tyringe blev ett av Elias uppdrag på feriejobbet sommaren 2017. Foto: Lotta Persson

I år är det ungdomar födda mellan 2002 och 2004 som har möjlighet att söka feriearbete. För ungdomar födda mellan 2005 och 2006 finns möjligheten till att söka till något som heter sommarföretag.

Förra året fick 270 ungdomar erbjudanden om feriejobb, hur många blir det i år tror du?

– I år är budgeten samma som förra året, men kanske något färre ungdomar kommer att få jobberbjudanden, säger Kajsa Andersson, HR-administratör på arbetsmarknadsenheten.

Tidsperioden som feriearbetet varar har utökats sedan förra året, från två till tre veckor. Hade det inte varit bättre om fler istället fick möjlighet till arbete?

– Anledningen till förändringen är att det underlättar för kommunens verksamhet, och att ungdomarna får lära sig mera, säger Kajsa Andersson.

Nytt för i år är att ungdomarna i högre utsträckning än innan kan påverka vilket jobb som de erbjuds. Alla sökanden kommer att kunna se varenda plats som finns, och även vilka arbetsuppgifter som ingår.

Ett av feriejobben som tidigare erbjudits är gatumusikant i Kulturskolans regi. Sommaren 2016 spelade Anton Fors, Emelie Fält, Linnea Axelsson och Julia Strandberg i Gallerian i Hässleholm.

Sommarföretag är en annan satsning, och ett helt nytt koncept, som görs i ett samarbete inom Skåne Nordost. De kommuner som erbjuder ungdomarna att starta eget är, förutom Hässleholm, även Kristianstad, Östra Göinge och Bromölla.

– Sommarföretag är en satsning helt skild från feriejobb, och som betalas med externa medel. Tanken är att deltagarna ska lära sig driva ett företag, säger Anna Nordstrand, destinationsutvecklare på kommunledningsförvaltningen.

Tillsammans med lokala företag, näringslivskontoren, Högskolan i Kristianstad, Krinova och Nyföretagarcentrum skapas ett innehåll som ska komma deltagarna till så stor nytta som möjligt.

Vilka kvalifikationer krävs för att ta del av den satsningen?

– Det enda som egentligen krävs är att du ska vara född mellan 2005 och 2006 och deltaga på vissa utbildningsdagar. Vi har redan fått in flera ansökningar. Flera av dem som ansökt är klara med sin affärsidé, men några behöver hjälp, som vi erbjuder, säger Anna Nordstrand.

För den som är intresserad av ett feriearbete i kommunen är ansökningstiden 2020-03-30 – 2020-04-12. Mer information om feriearbeten finns på, https://www.hassleholm.se/feriearbete

För den som känner sig mer manad till att starta eget företag går det redan nu att anmäla sig. Ansökan till Sommarföretag är öppen 2020-03-11 – 2020-04-17. För att läsa mera, och anmäla dig, går du in på, https://www.hassleholm.se/jobb-och-foretagande/arbetsmarknad/sommarforetag-2020.html

Henrik Andersson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se