torsjö live vers2

Separata sjukresor för coronasmittade

Separata sjukresor för coronasmittade

Det finns inga riktlinjer för att skydda patienter med exempelvis nedsatt immunförsvar som behöver sjukresa med Skånetrafiken, förutom att misstänkt coronasmittade reser i separata bilar. Foto: Berit Önell

Skånetrafiken har i nuläget inga riktlinjer om åtgärder för att skydda patienter på sjukresor mot coronasmitta. Men fackförbundet Transport stoppade i förra veckan flera coronatransporter för att värna taxichaufförernas arbetsmiljö. Sedan i fredags finns därför avtal om separata taxibilar med skyddsutrustning till sjukresor för patienter som är smittade eller misstänkt smittade av coronaviruset. Syftet är alltså att skydda taxichaufförerna från smitta, men riskerna minskar därmed även för andra patienter med exempelvis nedsatt immunförsvar.

Många taxichaufförer protesterade enligt Kristianstadsbladet mot att de utan skyddsutrustning och utan förvarning tvingades skjutsa coronasmittade. Vägrade de hotades taxibolaget med vite. Efter flera stoppade transporter backade Skånetrafiken, men hävdade först att inga direktiv ändrats.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

En patient från Hässleholm med nedsatt immunförsvar, som har flera nödvändiga behandlingar i Kristianstad framför sig, har fått veta av sin läkare att coronasmitta vore förödande just nu. Därför vände sig patienten till Skånetrafikens serviceresor med frågor om eventuella skyddsåtgärder,om chauffören bär munskydd, om det finns skydd mellan förardelen och passagerardelen i bilen och om bilen rengörs efter resorna.

– Det förvånar mig att de inte iakttar extraordinära hygienregler, säger patienten efter att ha fått svar från kundtjänsten på Skånetrafikens serviceresor.

Kundtjänsten uttrycker förståelse för oron inför resan, men har inte mycket att säga.

– Vi följer de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten går ut med. Förarna ska givetvis inte arbeta om de känner sig sjuka. I nuläget finns det ingen fördelning mellan förare och kund i våra fordon. Kunden placeras i baksätet och till höger om föraren i en personbil. I nuläget bär inte heller föraren munskydd. Bilarna rengörs kontinuerligt, hur ofta och om det är efter varje kund är det föraren som bestämmer utifrån smittrisken, skriver kundtjänsten.

Skånetrafikens presschef Mattias Hennius säger till Frilagt att det idag inte finns några riktlinjer om skyddsutrustning mer än för det taxibolag som kör misstänkt coronasmittade. Däremot erbjuds patienter sedan den 25 mars ensamresande för att minska smittspridningen.

– Det är i mån av plats om de väljer att resa en exakt tid. Om någon måste åka ensam går det att få ett beslut av sjukvården på det. Med ett sådant beslut i sjukreseintyget garanteras ensamresa, men man kan behöva vara lite flexibel med tiden, förklarar Mattias Hennius.

Han hänvisar för övriga resor till rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Skåne.

– Det är samma sak som att resa med vanliga tåg och bussar, säger han.

Men det handlar ju om sjuka personer som kanske har nedsatt immunförsvar?

– Skånetrafiken kan inte fråga någon vad de har för sjukdomar och har inte kompetens att bedöma vilka skyddsåtgärder som behövs utan måste lita på Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Skåne. Tills vidare kör vi misstänkt smittade med dedikerade fordon.

Mattias Hennius ber att få dubbelkolla vad som gäller, men återkommer med ungefär samma besked.

– Jag har talat med vår rengöringsexpert. Om det gäller vanliga sjukresor räcker det med vanliga rengöringsmedel. Om det skulle visa sig att det förekommer smitta får vi ta till andra åtgärder, säger han.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se