torsjö live

Slutserverat i Verumsgården

Slutserverat i Verumsgården

Kafé Verum stänger för gott på grund av det stora tapp som coronaviruset orsakat. Foto: Urban Önell

Efter 13 år tvingas Kafé Verum i Hässleholm stänga, och det för gott. Det bekräftar Helena Karlsson som var med och drog igång verksamheten 2007, och sedan varit med under hela resan, fram tills idag. Fem personer är varslade om uppsägning.

De flesta av stamkunderna, främst daglediga och pensionärer, sitter isolerade i spåren av Corona. Därför blev den ekonomiska situationen snabbt ohållbar för kaféverksamheten som stängde den 28 mars. Nu står det klart att det inte blir någon fortsättning.

– Vi får rätta oss efter omständigheterna, säger Helena Karlsson. Det blev ett tapp för oss som inte går att reparera.

Kafé Verum har förutom heltidsanställda Helena Karlsson haft fyra deltidsanställa, som berörs av nedläggningen. Hässleholms IF har drivit verksamheten sedan start. Den har bidragit med ett värdefullt ekonomiskt bidrag till föreningen, tillsammans med de båda secondhandaffärerna i Hässleholm som HIF också driver.

Kafé Verum har kunnat erbjuda en unik miljö i det gamla huset som ursprungligen uppfördes i Verum på 1600-talet. På 1940-talet flyttades huset till sin nuvarande plats, och blev en uppskattad serveringslokal för de värnpliktiga på regementet T4, så länge regementet fanns kvar på området. Militärmusikerna spelade också här, vilket sådde fröet till det som nu är Röke blås. Numera ägs fastigheten av Skånska dagbladet AB, där även lokaltidningen Norra Skåne ingår, men har arrenderats av HIF.

Helena Karlsson är heltidsanställd på Kafé Verum. Hon och ytterligare fyra personer, som har deltidsanställningar, har nu varslats om uppsägning. Foto: Urban Önell

Helena Karlsson berättar att hennes far gjorde lumpen på just T4 och att han ibland gick till Verumsgården för att fika. Ett glas mjölk och två wienerbröd kostade 36 öre. När han sedan kom tillbaka och mötte sin dotter bakom disken frågade han om han kunde få samma sak till samma pris.

– Ja, om du kan betala med jämna pengar, svarade Helena.

Något han inte kunde lösa.

Många hässleholmare har haft Kafé Verum som mötesplats. Här har man stämt träff exempelvis gamla arbetskamrater och sprungit på gamla lumparkompisar. Nu får stamkunderna söka sig någon annanstans.

Även om det givetvis är tråkigt att Kafé Verum läggs ner så är inte Helena Karlsson alltför ledsen för egen del.

– Jag är ju 67 år och pensionär, så jag kan syssla med något annat. Det blir kanske så att jag ibland dyker upp bakom disken på någon av secondhandaffärerna.

Helena Karlsson tar med sig många goda minnen från Verumsgården.

– Det har varit jätteroligt. I början hade vi secondhandbutik här, plötsligt kunde bordet vara sålt där folk satt och fikade.

Även om Hässleholms Idrottsförening valt att dra sig tillbaka, utesluter inte Helena Karlsson en framtid för Verumsgården.

– Det kan ju komma någon ny och ta över.

Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se