Gruppen-3a-328x120

12 bekräftat smittade av covid-19 i Hässleholm

12 bekräftat smittade av covid-19 i Hässleholm

12 personer var på fredagen bekräftat smittade av covid-19 i Hässleholms kommun. Regionrådet och regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M) offentliggjorde på påskdagen siffrorna över antalet smittade i kommunerna i Skåne. Han hade då fått ut statistiken från Region Skåne efter att Staffanstorps kommun, där hans bror Christian Sonesson är kommunalråd, gått till domstol för att få ut den. Region Skåne vägrade tidigare att lämna ut uppgifterna med hänvisning till patientsekretess.

Siffrorna visar inte oväntat att de flesta av de bekräftade fallen finns i storstäderna. Majoriteten har också registrerats efter den 15 mars. I Hässleholm fanns ett fall före den 15 mars.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Bara sex av de 33 kommunerna i Skåne har fler än tio fall totalt. Flest fall finns i Malmö med 141. I Helsingborg är antalet 72, i Lund 52, Kristianstad 38, Hässleholm 12 och Vellinge 11. Övriga kommuner har mindre än tio fall.

Den vänstra tabellen visar rapporterade bekräftade fall av covid-19 i kommunerna från och med den 15 mars och till och med den 10 april. Den högra visar totala antalet.

Hur många av de registrerade som finns inom äldreomsorgen framgår inte. Hässleholms omsorgschef Anneli Larsson sa när de första uppgifterna om smittade inom omsorgen kom i onsdags att hon på grund av patientsekretess inte kunde gå in på antalet. Hon sa att det var vad Region Skånes smittskydd bestämt. Samtidigt har andra kommuner, exempelvis Kristianstad, gått ut med antalet smittade och även hur många som drabbats på ett specifikt äldreboende, dock utan att tala om vilket boende det gäller. Det har sedan ändå avslöjats av en smittad 95-åring som framträtt i SVT.

Båda bröderna Sonesson publicerade kommunsiffrorna på sina Facebooksidor på söndagseftermiddagen. Christian Sonesson konstaterar att Region Skåne nu väljer att släppa siffrorna, men inte gjorde det när Staffanstorps kommun begärde underlaget den 6 mars. Varför har han inte fått veta.

– De är svaret oss skyldiga på den punkten. Kanske har de bara ändrat sig och förstår nu att information är väsentligt utifrån att fatta väl avvägda beslut. Prövningen i kammarrätten ligger fast och möjligen bör JO-anmälan övervägas, skriver han.

Han menar att det inte hade gått att identifiera någon utifrån statistiken ens i Skånes minsta kommun som är Perstorp med 7 500 invånare.

Carl-Johan Sonesson försvarar däremot att Region Skåne valt att inledningsvis inte ge ut så specificerade uppgifter.

– I början hade vi ju väldigt få fall och risken hade varit uppenbar att man hade kunnat räkna ut exakt vem som var smittad, skriver han.

Om en kommun har färre fall än tio blir antalet nu inte exakt utan “färre än tio”.

– Jag hoppas att alla kan leva med detta sätt att redovisa så att vi slipper domstolskostnader som skattebetalarna i slutändan får stå för, skriver Carl-Johan Sonesson.

Siffrorna på antalet fall i kommunerna kommer nu att bli en del av den dagliga offentliga statistiken från Region Skåne. Det säger regiondirektör Alf Jönsson till Sydsvenskan på söndagskvällen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se