torsjö live

Dömd för mened vid mordrättegång

Dömd för mened vid mordrättegång

Mordet på hemlöse Lars väckte stor förstämning i Hässleholm. Ingela Hansson, till vänster, och Rebecca från föreningen Hemlösa i Hässleholm tände ljus för honom. Foto: Berit Önell

19-åringen ljög i både tingsrätt och hovrätt för att försöka fria sin kompis som var åtalad för mord på en hemlös man på Hässleholms resecentrum. Nu döms han till sex månaders fängelse för mened.

Mordet på den hemlöse inträffade på Hässleholms resecentrum, nära rulltrapporna mot Norra Station. Foto: Berit Önell

Den hemlöse mannen knivmördades i augusti 2016. Misstankarna föll snart på den då 17-årige pojken som också åtalades för två andra våldsbrott samma kväll då han var påverkad av flera narkotiska preparat. Någon teknisk bevisning fanns inte, men sms-konversationer mellan 17-åringen och hans flickvän med flera samt ett stort antal vittnesuppgifter låg till grund för åtalet.

Hässleholms tingsrätt ansåg inte att bevisningen räckte för en fällande dom mer än när det gällde ett olaga hot mot en 16-åring och ringa narkotikabrott. Hovrätten bedömde däremot att det var ställt utom allt rimligt tvivel att det var 17-åringen som dödade den hemlöse och handikappade Lars med tre knivhugg i ryggen. Det blev fällande dom på alla punkter och påföljden blev fyra års sluten ungdomsvård.

Enligt Hässleholms tingsrätts dom mot det nu 22-årige vittnet var hans berättelse viktig i målet.

– Vittnesmålet har syftat till att den av hovrätten dömde gärningsmannen skulle gå fri från ansvar, skriver tingsrätten i domen.

Menedsbrottet har därför ett relativt högt straffvärde. Men tingsrätten tar hänsyn till att mannen bara var 19 år när brotten begicks 2017 och att han inte är dömd för liknande brottslighet tidigare. Det ska också tas viss hänsyn till att rättsprocessen dragit ut på tiden och att den åtalade inte kan lastas för det. Tingsrätten anser vid en samlad bedömning att straffvärdet motsvarar fängelse i sex månader.

Det är enligt tingsrätten klarlagt att mannen lämnat osanna uppgifter. Bevisningen består bland annat av bilder från en övervakningsfilm som visar att det han sagt i vittnesförhör under ed är lögn.

22-åringen nekade trots det till brott och hävdade att han var tvungen att lämna oriktiga uppgifter. Annars skulle han råka illa ut. När han förhördes närmare sa han att han blivit hotad och att han fruktade för sitt liv. Tingsrätten avfärdar dock detta eftersom han inte berättat något mer konkret om vad hoten skulle handlat om eller vem som skulle ha hotat honom.

22-åringen förekommer under fem avsnitt i belastningsregistret. Senast dömdes han i september 2017, bara tre månader efter morddomen i hovrätten, till skyddstillsyn för vapenbrott med mera.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se