torsjö live

Fler missförhållanden på kommunens äldreboenden

Fler missförhållanden på kommunens äldreboenden

Anhöriga till en vårdtagare har i ett brev till kommunen uppmärksammat ett flertal missförhållanden på äldreboendet Nybo i Bjärnum. I klagomålet står bland annat att mat och vätska varit otillräckligt och att vanvården pågått sedan januari i år.

Orsaken till klagomålet från de anhöriga är att vårdtagaren, för några veckor sedan, åkte ambulans från äldreboendet Nybo till Hässleholms sjukhus. När ambulans hämtade vårdtagaren ska de anhöriga ha fått beskedet att vårdtagaren var mycket svårt sjuk.

– Man kunde inte tro att hen levde, när vi såg hen. När hen kom in var hen helt uttorkad, saknade salter och andra ämnen i kroppen. Hen hade också bland annat lunginflammation. Vår släkting har vanvårdats sedan januari och hen har levt i fullkomlig misär, skriver anhöriga i brevet.

Äldreboendet Nybo har, av anhöriga, fått klagomål avseende vanvård av en vårdtagare. Hur bemöter du den kritiken?

– Vi har startat en utredning om det och jag kan inte säga mer nu. Vi får avvakta vad utredningen visar, men vi är tacksamma för alla klagomål, så att vi har möjlighet att se över vår verksamhet. Vi tar alltid klagomål på största allvar, säger Ulrika Bengtsson, verksamhetschef.

I brevet framgår att vårdtagaren återhämtat sig betydligt efter en veckas vård på sjukhuset. Hen tycker också att de är väldigt snälla och hjälpsamma på sjukhuset, vilket hen inte upplever att de är på äldreboendet.

– Vi accepterar inte under några förhållanden att vår släkting kommer tillbaka till äldreboendet igen under dessa omständigheter, med risk för fortsatt vanvård och misär. Vi är beredda att driva detta mycket långt, skriver de anhöriga till sist i brevet.

Henrik Andersson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se