torsjö live

Ingen valborgsdans på Harrys efter vd:s ingripande

Ingen valborgsdans på Harrys efter vd:s ingripande

Det blir ingen valborgsdans på Harrys i Hässleholm ikväll. Helena Ahldén, vd på Harrys centralt, hörde av sig och rekommenderade att dansgolvet skulle vara stängt, vilket krogen lokalt nu rättar sig efter. Motiveringen var inte att dansen stred mot några regler utan den upprörda diskussion som uppstod.

– Just nu är det mycket känslor och då är det bättre att stänga, säger Helena Ahldén som också tycker att det finns anledning att vara särskilt försiktig vid en helg som valborg.

Som Frilagt var först med att berätta planerade Harrys i Hässleholm att öppna nattklubb och dansgolv ikväll efter att ha haft stängt en tid på grund av restriktionerna för att motverka coronasmittan. Krogens information om nyöppningen till valborg orsakade många upprörda kommentarer på Harrys Facebooksida som därför stängdes.

– Så som diskussionerna varit just om valborg tycker jag inte att de kan ha dansgolvet öppet. Men jag har ingen anledning att ifrågasätta att de har full kontroll och kunskap om reglerna, säger Helena Ahldén.

Hon vet också att Mathias och Henrik Berglund på Harrys i Hässleholm planerat öppningen i nära kontakt med miljökontoret och polisen.

Valborg traditionellt upphausat

Samtidigt tycker hon att det är viktigt att alla hjälps åt att motverka smittspridningen.

– Valborg är traditionellt väldigt upphausat i Sverige och det är väldigt mycket ungdomar ute som kanske inte har full koll. Då ska vi vara extra försiktiga, säger hon.

Harrys i Hässleholm ska nu i samråd med huvudkontoret starta Facebooksidan igen och lägga ut information om beslutet att hålla dansgolvet stängt ikväll.

– Vi följer deras rekommendation, säger Henrik Berglund.

Dans på lördagskvällar står fast

Han förklarar dock att det blir dans på lördagskvällarna framöver som planerat.

– Det var valborg som var den ömma punkten. Vi har inte gjort något fel, det var diskussionen som gick över styr, säger han.

Men han tror inte att de kraftiga reaktionerna hade uteblivit om nyöppningen från början planerats till en lördag.

– Det hade nog blivit likadant ändå. Tidigare trodde jag själv att begränsningen på 50 personer gällde hela lokalen, liksom många i allmänheten verkar tro. Men det är alltså bara på dansgolvet, säger han.

Helena Ahldén har inga synpunker på att Harrys i Hässleholm har öppet för dans på lördagarna framöver, såvida de bara följer riktlinjerna. Men hon berättar att de flesta av Harrys verksamheter med dansgolv har valt att inte ha dem igång, även av lönsamhetsskäl.

– Det är väldigt krävande med de restriktioner som finns. Det kan krävas fler ordningsvakter och högre bemanning för att kunna göra på korrekt sätt, säger hon.

Men Henrik Berglund säger att det inte behövs mer bemanning i lokalerna i Hässleholm än en vanlig lördag när allt är öppet.

– Nej, vi släpper ju in så mycket färre, säger han.

Han berättar att miljökontoret var på besök på onsdagen och godkände den planerade verksamheten. Dock krävs klistermärken för köande på golvet även vid toaletterna och ytterligare ett par informationsskyltar om att tvätta händerna och hålla avstånd. På torsdagsmorgonen kom även polisen.

– De sa att så länge vi följer danstillståndet gör vi inget fel, säger Henrik Berglund.

Berit Önell

Läs mer:

2020-04-28 Valborg inte inställt – Harrys öppnar nattklubb med dans

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se