torsjö live vers2

Kommunen skyndar på fibergrävning i Algustorp

Kommunen skyndar på fibergrävning i Algustorp

Efter Frilagts artikel om den fördröjda fiberutbyggnaden i Algustorp utanför Ballingslöv skyndar kommunen nu på förberedelserna.

– En upphandling för området kommer att gå ut innan sommaren, skriver Helena Winter på Hässleholms Fibernät på tisdagen i ett mejl till företagarna Thorbjörn och Victoria Lindquist som länge väntat på svar.

Helena Winter säger att kommunen inte nekat Teliabolaget Zitius grävtillstånd i Algustorp, Ballingslöv och Norra Sandby.

Som Frilagt berättat har turerna kring fiberanslutning i området pågått i flera år. Zitius planerade en utbyggnad, men drog sig ur, som Thorbjörn Lindquist uppfattat det på grund av att kommunen inte ville ge grävtillstånd på sin mark.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Sedan lovade kommunen utbyggnad och de boende uppmanades skriva avtal i juni förra året. Under hösten blev det stopp på grund av gräventreprenörens konkurs. Men kommunen hade redan våren 2019 tecknat ramavtal med tolv olika entreprenörer som kunde anlitas.

Fibergrävningen i Algustorp har dröjt – men efter Frilagts artikel säger Helena Winter på Hässleholms Fibernät att en upphandling för området ska gå ut före sommaren. Foto: Urban Önell

Kommunens fiberchef Tony Hadarson sa på måndagen till Frilagt att kostnaderna måste ner för att utbyggnaden på landsbygden ska kunna fullföljas. Han förklarade att en ny tidplan ska tas fram efter att budgeten reviderats och att det kan dröja till i början på 2024 innan alla invånare i kommunen fått erbjudande om fiberanslutning.

Nu låter det annorlunda.

– För att kunna göra en förnyad konkurrensutsättning för resterande fastigheter inom Norra Sandby utbyggnadsområde så har vi behövt färdigställa en del arbete i området. Detta är nu gjort och en upphandling för området kommer gå ut innan sommaren. Vi hoppas komma igång efter sommaren men lovar inget förrän vi fått svaren på upphandlingen för området, skriver Helena Winter i mejlet till paret Lindquist.

Hon ber nu om ursäkt för att hon inte svarat tidigare på de mejl som Lindquists skickade den 14 april, den 29 april och den 8 maj.

Hon tillägger att Zitius/Telia visst får gräva om de söker grävtillstånd eftersom de har markavtal med kommunen. Istället menar hon att anledningen till att Zitius drog sig ur var att fibern skulle hängas i stolpar och att flertalet markägare inte godkände detta.

– Därför blev det inget av den utbyggnaden, för att de privata markägarna och Zitius inte kom överens, skriver Helena Winter.

Men på Telias pressavdelning blir Inger Gunterberg förvånad över uppgiften om att hänga fibern i stolpar i Ballingslövsområdet.

– Det vanliga är att fibern grävs ner, men det kan i vissa områden, som till exempel skärgårdsöar där det finns mycket sten förekomma att man gör så. Då går det inte att gräva och då har vi faktiskt hängt i stolpar. Men huruvida det har diskuterats här vet jag inte, säger hon.

Snarare vill hon minnas att huvudorsaken till att det inte blev någon fortsättning var att inte tillräckligt många av de boende anslöt sig.

– Vi är en kommersiell aktör, så i slutändan hänger det på att tillräckligt många vill ha fiber och sen att man får grävtillstånd av alla markägare. Här har vi inte riktigt lyckats med allt det, säger hon.

Thorbjörn Lindquist har inte heller hört talas om några luftledningar för fibern.

– Det är väl ingen som hänger upp några ledningar i luften efter de stormar vi har haft, säger han.

Kommunen har tidigare varit i tvist med Telia om grävtillstånd. I både Tyringe och Vinslöv fick Fibertjänst ge upp sedan kommunen sagt nej till grävning på vissa ställen trots att företaget hade grävtillstånd via Teliabolaget Skanova. På Ljungdala slutade konflikten mellan Telia och kommunen med att de delade området mellan sig och lade ner sina fiberkablar i varandras gropar.

Berit Önell
Henrik Andersson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se