Gruppen-3a-328x120

Fem år med Frilagt

Fem år med Frilagt

Berit Önell, ansvarig utgivare för Frilagt

Den 27 maj för fem år sedan startade Frilagt – Hässleholms enda helt oberoende och granskande nättidning. Många invånare välkomnade tidningen, men en del makthavare ansträngde sig från början för att försvåra vårt arbete och slippa att själva bli granskade. Några hoppades att Frilagt skulle bli ett kortvarigt projekt, men de har fått vänja sig vid att vi istället fått fler och fler läsare. Den senaste tiden har vi sett en rejäl ökning. Från ett snitt på drygt 6 000 unika läsare i veckan har vi ökat till 9 300. På Facebook har Frilagt ökat från 2 000 gillare till 2 063 sedan den 11 maj.

Frilagts första avslöjande handlade om att Trafikverket skänkt förorenad järnvägsmakadam till kommunens va-bolag Hässleholms vatten. Den skulle användas till en vall för att skydda reningsverket mot Finjasjöns översvämningar. Frilagt tog med spaden och grävde upp jord som bland annat visade sig innehålla höga halter av arsenik. Det slutade med att 4 000 ton kördes till deponi. Men något åtal för miljöbrott blev det inte mot Trafikverket – alla inblandade hade slutat och dokumentationen var försvunnen. Åtalet mot Hässleholms vatten lades ner mitt under rättegången när miljöinspektören backade från sina tidigare uppgifter.

I fem år har vi nu haft fullt upp med att gräva och får mer och mer att göra. De senaste veckorna har granskningarna till stor del gällt kommunens hantering av coronapandemin. Fortfarande gör vi uppseendeväckande avslöjanden. Tyvärr kommer ansvariga för oegentligheter och slöseri med skattepengar ofta undan. Hur det hade sett ut utan Frilagt vet vi inte. Men jag är övertygad om att fortsatta granskningar är det bästa, och kanske enda, sättet att förändra. Flera undersökningar har också visat att granskande journalistik förebygger och motverkar korruption och maktmissbruk.

Frilagt har ofta varit ute på torg och marknader för att tillsammans med Gruppen för oberoende press marknadsföra tidningen och prata med intresserade. I vår har det inte blivit så på grund av coronapandemin. Men i fredags noterade en del hässleholmare att jag var tillbaka på Stortorget i Hässleholm med en av Frilagts trottoarpratare. Anledningen var att medieforskaren och journalisten Carina Tenor har intervjuat mig till boken Lokaljournalistik – nära nyheter i en global värld som hon skriver tillsammans med Gunnar Nygren. Ett av bokens tio kapitel handlar om Frilagt och Carina skulle därför fotografera mig. Kul att få vara med som ett unikt exempel på lokal journalistik. Jag hoppas att snart också få träffa några av Frilagts läsare på torget igen en långlördag.

Frilagt och Gruppen för oberoende press hoppas snart kunna prata med läsare på en långlördag på Stortorget igen. Vid ett tidigare tillfälle såg det ut så här, från vänster Urban Önell, Lars Nord, Berit Önell, Ingemar Lovén och Lotta Persson.

Pandemin har drabbat många företag ekonomiskt, även medier. Frilagt är inget undantag och det märks främst på att det blivit ännu svårare att sälja annonser. Regeringen har beviljat miljarder i krisstöd till medier som redan har presstöd, men Frilagt har ingen möjlighet att ta del av de pengarna.

Glädjande är dock att stödprenumerationerna, vår viktigaste inkomstkälla, ökat något när antalet läsare ökat de senaste veckorna. Tack alla ni som bidrar till att Frilagt kan fortsätta sitt viktiga uppdrag! Men det är fortfarande många läsare som inte stöder tidningen ekonomiskt. Kanske man inte reflekterat över att det behövs. Men det gör det, mer än någonsin. Vi föreslår 50 kronor per månad om du tycker att tidningen är värd att betala för.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Berit Önell
Ansvarig utgivare

Här kan du ge ditt stöd till Frilagt:
Bankgiro: 597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se