torsjö live vers2

Oro för smittspridning på trygghetsboendet

Oro för smittspridning på trygghetsboendet

Oron var stor på trygghetsboendet Pärlan på onsdagen då en coronasmittad skickades hem från sjukhus för några dagar i väntan på att få flytta in på den nya covidenheten på Högalid. Foto: Henrik Andersson

Trots att boende på trygghetsboendet Pärlan i Hässleholm vädjade till både politiker och tjänstemän skickades en covidsmittad person på onsdagen hem till sin lägenhet i 15-våningshuset för ett par dagars mellanlandning inför flytt till den nya covidenheten på Högalid som öppnar i helgen. Många av de cirka 100 äldre på Pärlan är nu oroliga för smittspridning.

– Jag förstår absolut oron, säger Karin Axelsson (M), ordförande i omsorgsnämnden, som blivit kontaktad av flera av de boende.

Omsorgsförvaltningens ledning har sagt att kriteriet för att få plats på covidenheten är att man inte kan isoleras på ett säkert sätt i hemmet eller på sitt boende.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

– Det handlar mycket just om att inte sprida smittan, säger Karin Axelsson.

Hon tycker att det är synd att det tagit tid att få igång den nya enheten.

– Jag har full förståelse för pensionärerna på Pärlan, många av dem är äldre-äldre med flera andra sjukdomar. Det är klart att de blir oroliga och även deras anhöriga. Jag tänker att covidenheten framförallt ska förhindra smitta, liksom teamet som ska kunna komma ut till dem som vill vara kvar i sina bostäder. Det ska vara personal som bara jobbar med smittade och de ska ha full skyddsutrustning. Vi vill ju inte att vår personal ska bli smittad. Det blir flera vinster med den nya enheten, säger Karin Axelsson.

En av de oroliga boende hade ringt till omsorgen och frågat vad som nu görs för att skydda dem från smitta. Beskedet var att det inte är någon fara.

– Det ska vara personal som bara går dit och har full skyddsutrustning.

Men flera av de boende på Pärlan fick en annan bild och ökad oro när de var ute och såg bilen från Skånetrafikens Serviceresor som lämnade patienten vid lunchtid på onsdagen. Både chauffören och patienten hade munskydd, men inte personalen från kommunen som var på plats och tog emot.

De boende reagerade på att chauffören från Skånetrafikens serviceresor hade munskydd, men inte kommunens personal som tog emot på trygghetsboendet Pärlan. Foto: Henrik Andersson

En av de boende säger att det nu är svårt att lita på kommunens löften om skyddsutrustning hos smittade.

– Jag kommer att stanna i min lägenhet och inte sticka näsan utanför dörren före söndag och jag har pratat med flera andra om att de inte bör gå ut, säger hen.

De boende tycker att det är obegripligt att smittade personer flyttas runt inom omsorgen.

– Ska de göra samma fel som på Lyckåsa fast tre gånger värre eftersom vi är tre gånger så många här?

Karin Axelsson betonar att hon inte har någon information om den aktuella patienten och inte kan uttala sig om hur fallet borde hanteras. Men generellt anser hon inte att det är meningen att en smittad person som ska flyttas från sjukhus till covidenhet ska mellanlanda i bostaden.

– Det tycker jag absolut inte. Överhuvudtaget ska sjuka personer flyttas så lite som möjligt, säger hon.

Cecilia Svensson, verksamhetschef för ordinärt boende, förklarar i mejl till Frilagt bland annat att man ska vårdas i hemmet så långt det är möjligt och att omsorgen följer de nationella direktiven kring skyddsutrustning.

Normalt är det biståndshandläggare som beslutar om en person ska få plats på exempelvis korttidsboende.

– Enskilda personers insatser är inget som bör diskuteras publikt av etiska skäl, skriver Cecilia Svensson och svarar inte på Frilagts frågor om lämpligheten i att flytta en smittad person från sjukhus till bostaden i ett trygghetsboende med många äldre bara för att ett par dagar senare flytta vidare till covidenheten – med den sannolika motiveringen att vederbörande inte kan isoleras på ett tryggt sätt i hemmet.

Karin Axelsson berättar att hon haft kontakt med omsorgschef Anneli Larsson som i sin tur skulle be medicinskt ansvarig sjuksköterska Birgitta Ljungbeck titta på ärendet.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se