torsjö live

Skyddsutrustning mot covid-19 dröjde

Skyddsutrustning mot covid-19 dröjde

Enligt anhöriga har en vårdtagare som var multisjuk fått feber, utan andra symptom på covid-19. Först efter två dagar infördes så kallad barriärvård, vilket innebär att det finns en barriär i form av skyddsklädsel eller annan skyddsyta mellan vårdpersonal och smittad patient. På Hässleholms sjukhus konstaterades det, sju dagar efter insjuknandet, att vårdtagaren var covid-19-positiv. Efter ytterligare fem dagar avled vårdtagaren i sviter till följd av covid-19. Nu vill anhöriga att ansvariga inom omsorgen ska ställas till svars.

– Sedan tidigt i mars 2020 rekommenderas det i Hästveda att ej besöka äldre anhöriga, en rekommendation som följts till 100 procent inom vår familj. Enda umgänget vårdtagaren hade utanför familjen var hemtjänstpersonalen, som både hen och vi uppskattade mycket, skriver anhöriga.

Anhöriga vill nu att det utreds vad som skett från den dagen, i början på maj, då en sjuksköterska från Hemsjukvården meddelade att vårdtagaren fått feber, men inga andra symptom.

Enligt de anhöriga till vårdtagaren, måste hen få diverse specialbehandlingar vid feber på grund av sina sjukdomar. Dessa behandlingar sattes in direkt enligt tidigare ordinationer.

Febern fortsatte, och först två dagar senare, infördes barriärvård.

– Det är anmärkningsvärt i dessa covid-19-tider att ingen barriärvård upprättades direkt när hen fick feber. Detta för att skydda personalen eftersom det var okänt vad febern berodde på, skriver anhöriga.

–Tre dagar efter insjuknandet larmade hemtjänstens personal, via jourhavande sjuksköterska, läkare från mobilt team i Hässleholm eftersom vårdtagarens feber stigit och att hen var förvirrad. Först nio timmar efter larmet anlände det mobila teamet, skriver anhöriga.

Enligt anhöriga var läkaren från mobila teamet ointresserad av information som de gav avseende hur vårdtagaren fungerade när hen hade feber. Även önskemål om provtagningar ignorerades, trots att det påpekades hur viktiga dessa prover var.

– En dag senare, på morgonen, ringer hemtjänsten mig och meddelar att vårdtagaren är sämre, med bland annat högre feber. Helgsjuksköterska uppmanar anhöriga att larma ambulans, vilket också görs. Test för covid-19, som senare visar sig vara positivt tas. Vårdtagaren blir inlagd på infektionskliniken och avlider fem dagar senare i sviterna efter covid-19, skriver anhörig.

Cecilia Svensson, verksamhetschef för ordinärt boende, kan inte kommentera fallet i detalj.

– Beslut om barriärvård vilar på medicinsk bedömning (den medicinska bedömningen gör inte ordinärt boende ). Skulle det visa sig vara fel så får vi som organisation lära oss av det, skriver hon i ett mejl till Frilagt.

Henrik Andersson
Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se