Gruppen-3a-328x120

Även Hästveda marknad ställs in

Även Hästveda marknad ställs in

Marknadsrådet meddelar på sin hemsida att årets marknad i Hästveda ställs in på grund av covid-19-pandemin. Det är dock inte det som oroar Hästveda Marknadsråds ordförande mest.

– Hästveda marknad 2020 ställs in, Covid-19 pandemin med påföljande restriktioner innebär att vi inte kan genomföra årets marknad. Med en publik på 60 000 – 80 000 besökande finns det ingen möjlighet för oss att garantera en smittsäker miljö under marknaden, står det i beslutet fattat av Hästveda Marknadsråd.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Hästveda marknad brukar locka mellan 60 000 och 80 000 besökare. Foto: Lotta Persson

Beslutet om Hästveda marknad skulle ställas in eller ej, var planerat till nästa vecka. Varför tidigarelade ni beslutet?

– En av de faktorer som påverkade är beslutet som kom från Folkhälsomyndigheten igår gällande 70-plussare. I det beslutet lättar man överhuvudtaget inte alls på några restriktioner. Vi insåg då att chansen att genomföra marknaden minskat ytterligare, säger Kim Olsen ordförande Hästveda Marknadsråd.

– En annan anledning till varför vi ställer in marknaden är att den besöks av väldigt många människor. Eftersom vem som helst, och från vilket håll som helst, kan gå in i marknaden kan vi kan inte styra antalet besökare. Därför får det inte förekomma några restriktioner gällande antalet besökare, säger Kim Olsen.

Har det faktum att andra marknader ställt in påverkat beslutet?

– Ja, även andra marknader som till exempel Kivik, Tomelilla, Ronneby, och Sjöbo har ställt in. Det gör att vi är osäkra på om antalet knallar räcker för att genomföra marknaden. Knallar som kommer långt ifrån har det, som de kallar för skånerundan. Ju mindre de behöver köra desto bättre är det för dem, säger Kim Olsen.

Beslutet att ställa in marknaden, vad kommer det att få för konsekvenser bortsett från de rent ekonomiska?

– Visst blir det ekonomiska konsekvenser, och det främst för föreningarna och näringsidkarna i byn. Men den största farhågan som jag har gäller inte årets marknad utan det är vad som kommer att hända nästa år. Vi har en hel del knallar som är till åren komna, och nån gång ska de ju lägga av. Det kan vara så att de lägger av nu, eftersom det inte blir någon marknad i år, säger Kim Olsen.

Är det skillnad på sortiment mellan de olika knallarna?

– Det vi kan se är att de äldre knallarna har en större spridning på sitt sortiment än de yngre. Väldigt många av de yngre knallarna säljer kläder, läder, leksaker, mobiltelefonskal och så vidare. Vi vill ha ett brett sortiment i vår marknad, och jag är jätteorolig över att vi plötsligt har ett väldigt likartat sortiment. Får vi inga variationer i utbud är jag rädd att det skadar i större utsträckning än att marknaden inte blir av i år, säger Kim Olsen.

Henrik Andersson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se