torsjö live

Annorlunda strejk för en klimatsmart omstart

Annorlunda strejk för en klimatsmart omstart

Imorgon, lördag, är det skostrejk runt om i landet och så även i Hässleholm. Detta är en strejk för klimatet och för att kräva en klimatsmart omstart efter pandemin. Arrangörerna hälsar alla invånare i Hässleholms kommun som engagerar sig i klimatfrågan välkomna att ställa sina skor på Stortorget i Hässleholm klockan 11-13.

Manifestationen i Hässleholm samordnas gemensamt av Hållbara Hässleholm samt Fridays for Future Hässleholm.

Symboliska skostrejker för en klimatsmart omstart av ekonomin efter pandemin har redan hållits på andra håll i världen, här i Holland den 17 april. Foto: Catherina Gerritsen

Hållbara Hässleholm är ett lokalt initiativ för att skapa en varaktig plattform till hållbar samhällsutveckling i Hässleholms kommun. Fridays for Future är en rörelse som startats av Greta Thunberg och som finns på flera ställen i landet.

Under de två timmar som manifestationen äger rum kommer representanter för dessa föreningar att passa alla klimatskor. Anledningen till detta är att stora folksamlingar inte ska förekomma i dessa tider med covid-19, och därmed får skorna ett symbolvärde.

Covid-19 är den kris som får störst uppmärksamhet i nuläget. Talespersoner för Hållbara Hässleholm och Fridays for Future vill nu, med denna manifestation, påminna om att klimatkrisen pågår i bakgrunden.

– Vi låter skorna symbolisera dem som brukar stå i dem. Samtidigt kan de också representera de fotavtryck vi lämnar på planeten, står det i pressmeddelandet.

Henrik Andersson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se