torsjö live vers2

Dom för mordförsök på Ljungdala på måndag Åtalad släppt ur häkte

Dom för mordförsök på Ljungdala på måndag Åtalad släppt ur häkte

På måndag meddelas dom i målet om skottdramat på Ljungdala den 12 december. En av de två åtalade släpptes ur häktet efter rättegången. Foto: Berit Önell

Den ene av de två män i 20-årsåldern som åtalats för skjutningen på Ljungdala den 12 december släpptes ur häktet när rättegången i Malmö tingsrätts säkerhetssal avslutades. Det tyder på att han inte kommer att dömas för försök till mord. Hässleholms tingsrätt meddelar dom på måndag.

Den åtalade som sitter kvar i häkte misstänks ha hållit i vapnet när två bröder sköts på Trebackalånggatan. Helena Ljunggren, åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, sa i sin slutplädering i måndags att straffvärdet för honom bör ligga på fängelse i åtta-tio år. Hon vill ha honom fälld för försök till mord i två fall, grov misshandel, vapenbrott i två fall samt narkotikabrott.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Helena Ljunggren yrkade att den nu frisläppte mannen i första hand också skulle dömas för mordförsöken och grov misshandel. I andra hand pläderade hon för att han skulle dömas för medhjälp till försök till mord. Samtidigt förklarade hon att tingsrätten enligt lagen har möjlighet att döma ut ett lägre straff mot honom även om han döms för försök till mord.

Kammaråklagaare Helena Ljunggren från riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Foto: Henrik Andersson

Hon har i nuläget inte mycket att säga om tingsrättens beslut att släppa honom på fri fot.

– Jag vill i första hand avvakta domen. Att han släppts på fri fot innebär inte per automatik att han blir frikänd. Han kan fällas för någon av åtalspunkterna. Jag vill inte spekulera, men konstaterar att han troligen inte kommer att fällas för försök till mord i två fall, säger hon.

Hon förklarar att han till exempel skulle kunna dömas för medhjälp till försök till mord, ett brott som inte har så högt straffvärde att det innebär obligatorisk häktning, det vill säga minimistraffet är inte minst två års fängelse. Ett annat alternativ är medhjälp till synnerligen grov misshandel.

– Det är bara en som har skjutit. Det är svårare att knyta den andre till brottet, säger Helena Ljunggren.

Den fortfarande häktade mannens försvarsadvokat Byron Törnström yrkade att även hans huvudman skulle försättas på fri fot. Han tycker att det var förvånansvärt att tingsrätten inte gick på hans linje eftersom han menar att den identifierande bevisningen inte håller.

– Som målsägande och vittne bör man i vart fall kunna beskriva den misstänkta personen, inte bara sitta i kammaren tillsammans med vänner och leta upp någon på Facebook. Ingen har kunnat säga om skytten hade långt eller kort hår eller hade andra kännetecken. Målsäganden har också förväxlat min huvudman med flera andra personer, säger han.

Enligt Byrån Törnström finns inte heller någon annan bevisning som kopplar hans klient till skjutningen.

– Dessutom har han ett fullständigt alibi för var han uppehållit sig den dagen. Han har ingen skyldighet att bevisa sitt alibi, det är åklagaren som ska bevisa att det inte håller. Åklagaren kan inte det, säger han.

Advokat Byron Törnström. Foto: Henrik Andersson

Det hjälper inte att personer som hans klient sagt var tillsammans med honom inte håller med om det – eftersom de inte är hörda i rättegången.

– Det som är intressant är vad domstolen vet. Vi har inte hört de personerna i domstolen. Åklagaren har inte åberopat dem. Men vi säger att han har alibi. Det här målet är svart eller vitt, säger Byron Törnström.

Frilagt har sökt advokat Viktor Banke som försvarar den man som släppts på fri fot.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se