torsjö live vers2

Hur sprids smittan?

Hur sprids smittan?

INSÄNDARE. Totalt besöksförbud på äldreboenden. Även om du bönar och ber så får du inte hälsa på din gamla mor. Ändå blir man sjuk på boendet?

Till Lyckåsa i Bjärnum tog man in en coronasmittad och trots att chefen försäkrade att ”själva mottagandet skedde helt enligt regelboken med barriärvård från transporten och in, full mundering” så är 11 smittade och minst 5 döda där.

Till Pärlans ”trygghetsboende” med 100 boende över 70+ skickar man en smittad som tas emot av sjuksköterska utan något skydd, inte ens munskydd. ”Det behövs inte”, svarar denna sköterska. Ändå hade ansvarig inom omsorgen bedyrat oss att vi inte behövde vara oroliga, för personen skulle ha egen vårdpersonal med full utrustning. Och hur hade vederbörande blivit smittad på Pärlan när hen inte går ut?

På trygghetsboendet Juvelen fanns sen ca 10 dagar 2 smittade. En är kvar hemma den andre nu på CSK.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

En hemtjänstpersonal återkommer hem till Hässleholm från vistelse i ett land där alla bär munskydd och man måste febertestas innan man går in i en butik. Hon frågar sin överordnade om hon nu ska vara i karantän. ”Nej, du måste gå in och jobba”.

I NSK finns artikel om att anhöriga själv vill bekosta skyddsutrustning till sin sjuke far som är högriskpatient. Men de får inte lov att använda den för, som det står i tidningen, ”kommunen måste kunna säkerställa att den skyddsutrustning som personalen använder uppfyller de krav som finns. Annars kan det inge falsk trygghet”.

För någon vecka sedan fick Tegnell en fråga i TV om varför inte omsorgspersonal ska använda visir och munskydd. ”Nej, vi tror att de glömmer tvätta händerna då”, svarade han.

Jag lider med den stackars oskyddade personal som måste arbeta i detta. Hela världen utom Sverige lever i en ”falsk trygghet” och använder munskydd. Alltid, överallt.

Ge både personalen och oss andra åtminstonde en ”falsk trygghet” när allt annat runt oss är så ofattbart otryggt.

Dois Liedman

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se