torsjö live vers2

Lugn inledning på spontan cruising Polisen upplöste folksamlingar under kvällen

Lugn inledning på spontan cruising Polisen upplöste folksamlingar under kvällen

Det blev cruising i Hässleholm i år också, trots att Power meet var inställt, inte bara på grund av coronarestriktionerna. Problemet var också att ingen ville ta ansvar för crusingen och att det blivit svårare att köra genom centrum efter ombyggnaderna.

Bilträffen Power meet på Hässleholmsgården ställdes in på grund av coronarestriktionerna, men det hindrade inte den mer informella cruisingen. På lördagseftermiddagen samlades många bilentusiaster, främst med äldre amerikanare, vid Björkviken. Senare körde de in i stan. Polisen hade fått tips om vad som var på gång och hade flera patruller i beredskap, men rapporterade vid 20-tiden att läget var lugnt.

Senare på kvällen upplöste polisen minst fem större folksamlingar på grund av förbudet mot tillställningar med fler än 50 personer.

Träffen vid Björkviken hade karaktär av familjetillställning med grillning. Enligt polisen var 70-80 bilar på plats.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Det var mycket bilar och folk när träffen startade vid Björkviken på eftermiddagen. Men enligt polisen var det en folksamling som inte omfattas av förbudet på mer än 50 personer.

Lite senare var det dags för själva cruisingen där deltagarna under hela kvällen brukar glida runt i stan och visa upp sina bilar. Paraden var ungefär hälften så stor vanligt, men det fanns ungefär 1 000 bilar för intresserade att titta på i år.

Evelina Olsson på polisens mediecenter säger att det kommit en del telefonsamtal från allmänheten om att det varit stökigt, men att polisen inte bedömt att det var aktuellt att ingripa av den anledningen. Ett stort antal fordon samlades vid 17.30-tiden på parkeringen vid Citygross, där spontana bilträffar för ett par veckor upplöstes av polisen.

– Nu var det många fordon och högljutt, men vi var på plats med en patrull och de tyckte inte att det var så stökigt, säger Evelina Olsson vid 20-tiden.

Polisen fick också tidigt på kvällen larm om två bilar som körde för fort. Inte heller det ledde till något ingripande från polisens sida.

– Vi kommer fortsatt att ha flera patruller på plats ikväll, säger Evelina Olsson.

Polisen rapporterade vid 20-tiden att det inte varit några ordningsstörningar.

Hon förklarar att polisen enligt polislagen kan ingripa vid ordningsstörningar och även upplösa en folksamling av den anledningen. Däremot går det inte att upplösa den på grund av förbudet mot offentliga tillställningar med mer än 50 personer. Det gäller bara om samlingen är klassad som offentlig tillställning, vilket exempelvis Power meet var.

– Andra bilträffar som är mer som folksamlingar omfattas inte, säger Evelina Olsson.

Men Pär Cederholm, lokalpolisområdeschef i Hässleholm, som var med under kvällen fram till midnatt, berättar att polisen ändå klassade cruisingen som offentlig tillställning. Utifrån det upplöstes minst fem samlingar med fler än 50 personer som stod och pratade och tittade på varandras bilar.

– Om de hade sökt tillstånd hade vi bedömt det så och utifrån det kan vi be dem upplösa en för stor folksamling. Bekymret här var att det inte fanns någon arrangör. Men man träffas så här många personer och det fanns en förväntan, det fanns information på Facebook så någon hade ändå arrangerat det. Egentligen backar vi in i lagstiftningen, säger Pär Cederholm.

Under kvällen körde cirka 1 000 bilar runt i Hässleholm, ungefär hälften av vad det brukat vara på cruisingen.
Pär Cederholm. lokalpolisområdeschef i Hässleholm. Foto: Berit Önell

Han säger att det inte var några problem att upplösa samlingarna.

– Vi hade farhågor att det skulle vara svårt att få folk att lämna. Men det var rätt enkelt, de förstod det, säger han.

Polisen agerade när det var mer än 50 bilar på en plats och folk gick ur bilarna. Pär Cederholm bedömer då att det var mellan 500 och 1 000 personer samlade.

– Det blir en folksamling. Sedan tar det ju lite tid innan vi pratat med dem och där är det säkert större risk för smittspridning, säger han.

Vid Circle-K vid Grönängsplan var det fortfarande vid ettiden på natten mycket folk och bilar. Polisen dirigerade då trafiken förbi Grönängsplan, en bil i taget. En polisbil spärrade vägen åt Helsingborgshållet.

Pär Cederholm såg däremot inga problem med åskådarna som var lite färre än vanligt. De satt i klungor, mest på grönytor, med fem-sju personer i varje och ganska gott avstånd till nästa grupp.

Vid ett tillfälle uppstod dock ett större bråk, troligen mellan personer i publiken. Polisen tog upp en anmälan om misshandel.

– En person fick ett slag på näsan, berättar Kim Hild på polisens mediecenter.

– Det var en hög berusningsgrad och mycket folk, säger hon.

Polisen larmades till ett slagsmål i korsningen Kristianstadsvägen-Östergatan.

Även personer i bilarna var enligt Pär Cederholm rejält berusade. Dock inte förarna, ingen rapporterades för rattonykterhet.

– Vi gjorde alkoholkontroller. Men de är jättenoggranna, det här är deras liv så de ser alltid till att det är någon som är helt nykter som kör, säger Pär Cederholm.

Två personer blev dock omhändertagna av polisen på grund att att de var så berusade att de inte kunde ta hand om sig själva.

Förarna var nyktra.

Polisen var på plats med både bilar, motorcyklar och sina nya elcyklar.

– Cykel är ett bra sätt att ta sig fram när det är trångt i trafiken. Nu hade vi tre som cyklade. Det är en nyhet för i år att vi har elcyklar. De gör faktiskt att vi får lite längre aktionsarea. Om det till exempel händer något i Tormestorp kan man cykla dit utan att bli helt utpumpad, säger Pär Cederholm som tyckte att kvällen som helhet avlöpte ganska väl.

Text: Berit Önell
Foto: Henrik Andersson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se