torsjö live

Åtta års fängelse för skytten på Ljungdala

Åtta års fängelse för skytten på Ljungdala

Fängelse i åtta år blir straffet för den 19-årige man som åtalats för att ha hållit i vapnet när två bröder blev skjutna på Ljungdala i december 2019. Den andre åtalade, också han 19 år, döms enbart för misshandel till skyddstillsyn och 100 timmars samhällstjänst.

Hässleholms tingsrätt dömer skytten för försök till mord i två fall, misshandel, grovt vapenbrott, vapenbrott och narkotikabrott.

Här på Trebackalånggatan på Ljungdala blev de två bröderna skjutna. Foto: Berit Önell

Minst fyra skott sköts medan skytten var i rörelse, vilket fyra hylsors placering visar. Det första skottet mot den äldre brodern orsakade en omedelbar förlamning så att han föll till marken. Den andre brodern träffades av ett skott i bröstkorgen. Ingen av skadorna var livshotande, men enligt tingsrätten fanns en uppenbar risk att målsägandena skulle ha blivit värre, och till med dödligt, skadade.

– Det framstår som en ren tillfällighet att inte någon av dem har avlidit. Enligt tingsrättens uppfattning har båda skjutningarna närmast haft karaktären av avrättningar, skriver Hässleholms tingsrätt i domen.

Enligt domen är skyttens berättelse om ett alibi för tidpunkten för mordförsöket en efterhandskonstruktion som vederläggs både av en bilder från en övervakningskamera och vittnesförhör med en polisman. Tingsrätten avfärdar också invändningarna om att målsägandena med hjälp av vänner letat upp de misstänkta på Facebook, främst för att de redan kände till de båda männen till utseendet, men inte till namnet.

Den andre mannen kan enligt domstolen inte bindas till delaktighet i skjutningen på ett sådant sätt att han kan dömas för mordförsök eller medhjälp till försök till mord. Det är utrett att han varit på platsen, vilket han också erkänt, men han har stått halvt skymd bakom en häck under hela händelseförloppet. Åklagaren Helena Ljunggren från riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet hävdade att de båda tillsammans och i samråd försökt beröva bröderna livet, men det anser tingsrätten inte styrkt.

Tingsrätten följde i de skjutna brödernas spår när rättegången under en dag flyttade ut till brottsplatsen på Ljungdalaområdet i Hässleholm. I övrigt hölls den i Malmö tingsrätts säkerhetssal. Foto: Henrik Andersson

Däremot bedömer tingsrätten att de två 19-åringarna, tillsammans med en tredje person, har misshandlat den yngre brodern på en parkeringsplats vid Trebackalånggatan. Domstolen håller inte med tingsrätten om att misshandeln är grov, men anser ändå att den är av allvarligt slag, bland annat eftersom mannen fått ta emot både sparkar och slag när han låg på marken. Dock blev han inte allvarligt skadad och därför är det inte visat att misshandeln varit av sådan särskilt hänsynslös och rå karaktär som krävs för att den ska bedömas som grov.

Tingsrätten konstaterar att de båda 19-åringarna tillsammans med en tredje person efter misshandeln tog sig till den plats där skjutningen ägde rum. Men detta räcker alltså inte för att tingsrätten ska döma båda för delaktighet i mordförsöken.

För skyttens del ser tingsrätten så allvarligt på brottet att straffet ligger nära straffet för ett fullbordat brott. Utångspunkten för ett fullbordat mord har enligt flera rättsfall i Högsta domstolen bestämts till fängelse i 14 år.

– Han har på nära håll avlossat flera skott mot målsägandena som varit i rörelse och helt oförberedda på angreppet, skriver tingsrätten.

– Han har visat stor hänsynslöshet genmom att avlossa skotten i ett bostadsområde i närheten av två förskolor vid en tidpunkt då många människor var i rörelse i området, står det vidare i domen.

Dessutom döms han bland annat för grovt vapenbrott som i sig har ett straffvärde på två års fängelse. Det samlade straffvärdet bedöms till tolv års fängelse, men på grund av hans låga ålder blir det åtta år.

Misshandelns straffvärde bedöms till sex månaders fängelse. Men den andre mannens straff motsvarar på grund av hans låga ålder fyra månaders fängelse och bestäms istället till skyddstillsyn förenad med samhällstjänst.

Han ska tillsammans med skytten betala 10 000 kronor i skadestånd till den yngre av bröderna för misshandeln. Skytten döms också att betala 150 000 kronor till den äldre och 125 000 kronor till den yngre för kränkning vid mordförsöken samt ytterligare 23 800 kronor till den äldre och 15 600 kronor till den yngre för sveda och värk. Därutöver ska bröderna få ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Skytten ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft.

Den tredje mannen misstänkts vara en man i 35-årsåldern, som är släkt till de båda 19-åringarna. Han har hållit sig undan sedan händelsen och är fortfarande häktad i sin frånvaro,.

Berit Önell

Läs mer:

2019-12-12 Två skjutna på Ljungdala

2020-04-03 Klart för åtal efter skottdramat på Ljungdala

2020-04-21 Två åtalade för mordförsök på Ljungdala

2020-05-06 Rättegång om skottdrama flyttade ut till Ljungdala

2020-05-29 Dom för mordförsök på Ljungdala på måndag Åtalad släppt ur häkte

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se