torsjö live

Nya riktlinjer: Munskydd i all omvårdnad i hemtjänsten

Nya riktlinjer: Munskydd i all omvårdnad i hemtjänsten

Personal i Hässleholms kommuns hemtjänstverksamhet ska från och med nu använda munskydd i alla omvårdnadssituationer för att minska spridningen av coronaviruset. Beslutet utgår från en ny riktlinje från medicinskt ansvarig sjuksköterska som ger samma möjlighet till övriga omsorgsverksamheter.

– Vi har träffats alla chefer inom ordinärt boende idag och bestämt att munskydd nu ska användas i alla omvårdnadssituationer, så jag håller på att informera personalen, berättar Lena Haag, enhetschef för hemtjänsten i Vittsjö för Frilagt.

Frågan om användning av munskydd i omsorgen har vållat het debatt. Den svenska linjen har varit att munskydd enbart ska användas vid vård och omsorg hos personer med symptom. Andra länder har rekommenderat munskydd i all omvårdnad och även för allmänheten i kollektivtrafik och andra situationer där det kan vara svårt att hålla avstånd. Den linjen har också WHO nu anslutit sig till. Folkhälsomyndighetens rekommendationer ändrades för några veckor sedan så att munskydd skulle kunna användas som tillägg i vissa situationer hos vårdtagare utan symptom.

Munskydd ska nu användas vid alla omvårdnadsinsatser i hemtjänsten.

Lokalt har många anhöriga och vårdtagare varit oroliga och efterfrågat munskydd hos personalen i hemtjänsten. Undantag har gjorts i vissa fall. Nyligen beslöt enhetschefen i hemtjänsten i Hästveda, Liselotte Svensson, att områdets personal skulle använda visir hos alla vårdtagare och munskydd vid patientnära insatser. Tre anställda hade då insjuknat efter att ha arbetat hos vårdtagare som i två fall strax därefter visade sig bära på smittan. I ett tredje fall hade alla riktlinjer för skyddsutrustning följts hos en vårdtagare med konstaterad smitta.

På korttidsboendet Lyckåsa infördes barriärvård hos alla vårdtagare efter det stora smittoutbrottet där.

Lena Haag tycker att de nya riktlinjerna är bra.

– Det är både hängslen och livrem. Men det som är nytt nu är gammalt imorgon. Ibland tar det lite längre tid. Varje sak vi gör för att inte sprida viruset vidare är bra.

Frilagt har sökt kommunens tillförordnade medicinskt ansvariga sjuksköterska Birgitta Ljungbeck, omsorgschef Anneli Larsson och verksamhetschefen för ordinärt boende Cecilia Svensson.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se