torsjö live

Hembygden fokus för akvareller

Hembygden fokus för akvareller

Arne Forsell gläds åt att hans akvareller är så uppskattade att de hittar köpare som vill hänga dem på väggen.

Lite Hässleholm – lite nostalgi. Det är pressfotografen Arne Forsells två fokuspunkter för akvareller som han visar på Birkéns café och kuriosa i Hembygdsparken. Hela juli månad är utställningen tillgänglig.

Mer passande lokal än den gamla folkskolan går knappast att hitta. Den flyttades till Hembygdsparken som ersättning för Läredagården som eldhärjades 1988. För det är klassiska miljöer i Hässleholmtrakten, jordbruksredskap, traktorer och lastbilar som inspirerat Arne Forsell i hans bildskapande.

– Många är intresserade av hembygden och dess historia, säger Arne. Det är kul med tillbakablickar. Jag målar dokumentärt och inte abstrakt, vill helst berätta något med en bild. Jag gillar gamla saker som man minns.

Arne Forsell visar en tavla som skildrar en välkänd plats i centrala Hässleholm. I regel använder han fotografier som förlaga för sina akvareller.

Det finns dock en bild i utställningen som både kan beskrivas som nostalgisk och framåtblickande. Hässleholmaren och förre rektorn Uno Nilsson lanserade nyligen en idé om att placera en järnvägsvagn på Stortorget i stan som kunde fungera som kafé. Arne Forsell tyckte tanken var så pass intressant att han ville visa hur det skulle kunna se ut om det förverkligades.

Målningarna som visas är till salu. Några av dem är redan bokade.

– Det är roligt att folk vill ha det jag målat på väggen, säger han. Det stärker mig i det jag gör.

Att det sedan finansierar inköp av mer akvarellpapper och färg är bonus.

Arne har jobbat som pressfotograf större delen av sitt liv och haft eget företag. Han sålde Bildbyrån 2011 och blev pensionär. Det var då han gick en kurs för att lära sig att måla akvareller och fick tid att ägna sig åt den formen av skapande. Men det händer att han gör en del fotojobb fortfarande. Det sägs att ”kameran ljuger aldrig”. Arne konstaterar att när man målar har man större frihet att lägga till och dra ifrån.

– Med akvareller kan man ljuga väldigt mycket, säger han med ett leende.

Text och foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se