torsjö live vers2

Tomma läktare när Vittsjö förlorade hemmapremiären

Tomma läktare när Vittsjö förlorade hemmapremiären

”Pappskallarna” har blivit ett vanligt inslag på dagens idrottsevenemang som ett sätt för klubbarna att rädda ekonomin. Foto: Gert Jacobsson

Vittsjö GIK:s hemmapremiär i Damallsvenskan hade i normalfallet samlat uppemot tusen åskådare. Men inget är som vanligt i dessa corona-tider så nu spelades matchen inför tomma läktare så när som på ett 60-tal ”pappskallar”, det vill säga pappfigurer med bidragsgivarnas foto.

Dessutom förlorades matchen, mot gästande Linköpings FC, oturligt med 1-2.

”Pappskallar” har blivit ett vanligt inslag på fotbollsmatcher sedan Corona-pandemin omöjliggjorde för klubbarna att ta emot publik. Och Vittsjö utgör inget undantag. I dagsläget har ett 60-tal supportrar betalat för att få sin bild uppklistrad på en pappfigur. Ett nog så viktigt inslag för att rädda klubbarnas ansträngda ekonomi.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Trots avsaknaden av ”riktig” publik, bjöd de båda lagen på en underhållande, och chansrik, match som stundtals fick spelas i hällande regn.

Gästande Linköpings FC, med Verums-bördiga – och tidigare Vittsjö-spelaren – Nilla Fisher i spetsen inledde bäst och hade bland annat fyra hörnor under de inledande åtta minuterna. En av dessa hade så när resulterat men Vittsjös målvakt Sabrina D´Angelo gjorde en fenomenal räddning.

Efter hand jämnade matchen ut sig och Vittsjö kom igenom bra på högerkanten ett flertal gånger. I 39:e minuten tar sig Lisa Klinga förbi Linköpings vänsterförsvar och slår ett utmärkt inlägg som alltid målfarliga Clara Markstedt möter perfekt och hemmaledningen är ett faktum.

I slutet av första halvlek tar Vittsjö över spelet, dock utan att skapa några riktigt heta målchanser.

Vittsjös Clara Markstedt och Michelle de Jongh mot ett kompakt Linköpings-försvar. Foto: Gert Jacobsson

De skulle i stället komma i andra halvlek, där hemmalaget radade upp chanserna de första tio minuterna med bland annat skott tätt över målramen av såväl Ebba Wieder som Emma Pennsäter. Och i 57:e minuten var man beredd på ett andra Vittsjö-mål men Nellie Perssons skott slank precis utanför stolpen.

– Där skulle vi så klart avgjort matchen, menade Vittsjö-tränaren Thomas Mårtensson. Som annars var nöjd med det spel som presterades. Inte minst att man visade tålamod och inte förivrade sig när man hade bollen.

– Men vi möter ett riktigt bra lag med verkligt vassa anfallare och då måste man göra mål på de chanser vi skapar.

– Förra säsongen hade vi marginalerna på vår sida i många matcher, den här gången hade vi de emot oss.

Och i längden kunde inte ett skadedrabbat Vittsjö stå emot gästerna. Till den här matchen saknades förutom de båda långtidsskadade Alexandra Benediktsson och Tove Almqvist även det danska nyförvärvet Mie Leth Jans.

En ovanlig, och overklig, syn på Vittsjö Idrottspark när läktarna gapade tomma i hemmapremiären. Foto: Gert Jacobsson

I 61:a matchminuten sprang vindsnabba nigerianskan Orji Ebere igenom Vittsjös försvar och kunde enkelt slå in kvitteringen. I 73:e minuten kunde så Frida Leonhardsen Maanum slå in segermålet för gästerna i en tilltrasslad situation efter en hörna. Sista kvarten hade hemmalaget ett kraftigt spelövertag men lyckades inte få till några egentliga farligheter förutom ett par halvchanser.

– Nu glömmer vi det här och ser fram emot nästa match (mot Kristianstad, hemma på lördag), säger Thomas Mårtensson.

Som hoppas på en snar lösning med ett par förstärkningar för att fylla ut tomrummet efter de skadade spelarna.

Gert Jacobsson

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se