torsjö live vers2

Dömd för mened även i hovrätten

Dömd för mened även i hovrätten

Hovrätten i Malmö har fastställt domen för mened mot en ung man som ljög för att fria sin vän som var åtalad för mordet på en hemlös man på resecentrum i Hässleholm i augusti 2016. Straffet på sex månaders fängelse för mened står därmed kvar.

Det fanns ingen teknisk bevisning som band den 17-årige pojken som dömdes för knivmordet till dådet. Sms-konversationer med hans flickvän och ett stort antal vittnesuppgifter blev istället avgörande. Domen föll i hovrätten sedan Hässleholms tingsrätt frikänt honom.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Det blev sex månaders fängelse för mened även i hovrätten för mannen som ljög i domstol för att hans vän skulle frikännas från åtalet för mord på en hemlös man. Foto: Berit Önell

Det då 19-årige vittnets uppgifter var viktiga i målet, enligt menedsdomen. Det är klarlagt att mannen lämnat osanna uppgifter. Bland annat visar bilder från en övervakningsfilm att det han sagt i vittnesförhör under ed är lögn.

Mannen nekade trots det till brott och hävdade att han blivit hotad till livet och därför var tvungen att lämna oriktiga uppgifter. Tingsrätten avfärdar dock detta eftersom han inte berättat något mer konkret om vad hoten skulle handlat om eller vem som skulle ha hotat honom. Hovrätten kommer efter sin prövning till samma slutsats och instämmer även i bedömningen av lögnens straffvärde.

Den nu 23-årige mannen förekommer under fem avsnitt i belastningsregistret. Senast dömdes han i september 2017, bara tre månader efter morddomen i hovrätten, till skyddstillsyn för vapenbrott med mera.

Berit Önell

Läs mer:

2020-04-15 Dömd för mened vid mordrättegång

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se