torsjö live vers2

Nybergs företrädare släppta ur häktet

Nybergs företrädare släppta ur häktet

Åklagaren beslöt på onsdagsförmiddagen att frige de två företrädarna för Nyberg & Co och Svenska Film i Tyringe som suttit häktade sedan i januari för brott kopplade till narkotika och sprängmedel. Åklagaren Michael Hansson, som tog över ärendet för ett par veckor sedan, hoppas kunna väcka åtal under sommaren, men anser att de har suttit häktade tillräckligt länge.

– Åtal kommer det att bli. Vissa kompletteringar behövs i utredningen, säger han till Frilagt.

Företagsledaren och filmskaparen Jimmy Vonsterner greps tillsammans med en annan person i samband med Operation Rimfrosts tillslag mot företagslokalerna den 20 januari. Den andre släpptes efter ett par dagar medan Vonsterner häktades för grovt narkotikabrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse i Skåne under 2019 och fram till tillslaget. Under våren har ytterligare en brottsrubricering tillkommit; medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse i Malmö fram till den 15 oktober 2019.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Polisens Operation Rimfrost gjorde tillslag mot industrifastigheten i Tyringe den 20 januari. Nu har de misstänkta företagsledarna släppts ur häktet, men åklagaren räknar med att väcka åtal i sommar. Foto: Urban Önell

I början på mars häktades även en tidigare suppleant i styrelsen för Nyberg & Co, misstänkt för grovt narkotikabrott. Han hoppade av sitt styrelseuppdrag några dagar efter den stora polisinsatsen då en större mängd narkotika togs i beslag.

Nybergs verksamhet bestod främst av paketering av godis och de flesta av de cirka 80 anställda hade olika former av anställningsstöd från Arbetsförmedlingen. Svenska Film är en förening som sysslat med bland annat filmproduktion och kaféverksamhet.

Michael Hansson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet tog över utredningen från sin kollega Ulla Karlbrink som fick för mycket att göra med en annan större utredning. Då var båda de misstänkta häktade med sista datum för åtal satt till den 6 juli. Michael Hansson begärde och fick förlängd tid till den 9 juli, men beslöt alltså att släppa dem ur häktet på onsdagen.

– Jag behövde några dagar till för att läsa in mig på ärendet, säger Michael Hansson.

Han säger att båda männen fortfarande är misstänkta för samma brott som tidigare i utredningen, men vill inte kommentera om misstankarna i någon del försvagats.

– Det är en fråga om hur man bedömer bevisläget, jag kan inte säga mer än så om det. Det finns tillräckliga skäl för att väcka åtal, säger han.

Han avslöjar inte heller om något av sprängämnena kan godkännas som filmrekvisita.

– Det är ett påstående från Vonsterner att det skulle vara filmrekvisita. Men några filmer har jag inte sett, möjligen finns det från 2018, men inte från 2019, säger han och konstaterar att det i vilket fall inte är tillåtet att handskas med brandfarliga och explosiva varor utan tillstånd.

Även Svenska Films lokaler på Municipalgatan i Tyringe var avspärrade under razzian. Foto: Lotta Persson

Några kompletterande utredningsåtgärder fattas, annars ser han utredningen som slutförd.

– Bevisningen är säkrad, så det är inga problem med den biten när de är på fri fot. De verkar också rätt fast rotade i Hässleholmstrakten, så jag gör inte bedömningen att det finns risk att de skulle avvika, säger han.

Han hoppas kunna väcka åtal inom kort.

– Det kan ta cirka en månad kanske. Jag hoppas att det blir i sommar. Men problemet är alltid när det inte gäller frihetsberövade att polisen inte prioriterar utredningarna. Men det här är rätt så omskrivet, så jag tror att man vill komma till skott så snart som möjligt, säger han.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se