torsjö live

Facket ger upp strid om sköterska på covidenhet

Facket ger upp strid om sköterska på covidenhet

Vårdförbundet ger upp striden om sjuksköterskebemanningen på covid-19-enheten i Hässleholm. Förhandlingarna slutade i oenighet på denna punkt för en vecka sedan. Senast idag skulle en begäran om central förhandling varit inlämnad.

Malin Tillgren, ordförande i Vårdförbundets avdelning, berättar att facket inte går vidare till central förhandling. Foto: Anders Olsson

Frilagt var först med att berätta om den strandade förhandlingen som handlade om att Vårdförbundet anser att en särskilt avdelad sjuksköterska ska arbeta på covidenheten. Arbetsgivaren vill att enheten ska få stöd vid behov av sjuksköterska från den ordinarie organisationen. Eftersom parterna inte kom överens strandade förhandlingarna i denna del.

Nu väljer Vårdförbundet att inte gå vidare.

– Vi tänker att vi ändå har haft tre förhandlingstillfällen och om vi inte har lyckats övertyga arbetsgivaren att tänka om på de gångerna tror vi inte att det gör skillnad att vi lägger tid och energi på ett tillfälle till, säger Malin Tillgren, ordförande i Vårdförbundets Skåneavdelning.

Rent juridiskt har facket inte möjlighet att vinna striden. Det har handlat om att lägga fram argument för sin sak och få arbetsgivaren att lyssna.

– Det har vi verkligen försökt. Men arbetsgivaren har rätten att leda och fördela arbetet och bestämma vilken organisation de vill ha, säger Malin Tillgren.

När förhandlingarna därmed är avslutade kan enheten öppna så fort personal är tillsatt och de praktiska förberedelserna klara. Enligt tidigare besked från både tillförordnade omsorgschefen Eva Liljekvist Borg och Monica Nilsson, enhetschef för covidenheten, kommer det inte att vara möjligt förrän semestrarna är över i mitten på augusti. Covidteamet som arbetar i hemtjänsten är dock igång sedan den 30 juni.

Malin Tillgren förklarar att huvudskyddsombuden lokalt kommer att följa upp hur organisationen fungerar på sikt.

– Arbetsgivaren måste också justera i risk- och konsekvensanalysen för där var det inte tydligt hur sjuksköterskebemanningen skulle se ut, säger hon

Berit Önell

Läs mer:

2020-07-10 Oenighet om sjuksköterska på covidenhet

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se